Spring naar de content

Zien: de onbewaakte momenten van president Obama

Fotograaf Pete Souza (61) is directeur van de White House Photo Office en is chef-fotograaf van het Witte Huis. Sinds het presidentschap van Ronald Reagan loopt Souza mee achter de schermen van het Witte huis om, zoals hij het zelf zegt ‘de president voor de geschiedenis te documenteren’.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nico Hofstra

President Obama zal het inmiddels gewend zijn, overal waar hij gaat worden er camera’s op hem gericht. Ook in het Witte Huis ligt er altijd een fotograaf op de loer om het leven en werk van de president op beeld te vangen. Chef-fotograaf Souza volgt Obama al sinds zijn jaren als senator en publiceerde de gemaakte foto’s in het boek The Rise of Barack Obama. Ook volgde hij de president op zijn reizen naar onder andere Zuid-Afrika en Rusland.

Sinds 2005 maakte Souza ruim 2 miljoen foto’s van Obama. Tegenwoordig kan dat met digitale fotografie, maar erg lang is van de moderne technologie niet gebruikgemaakt in het Witte Huis. Het officiële presidentiële portret van Obama was de eerste digitale foto dat van een president is gemaakt. Dagelijks rondhangen in het Oval Office om elke handeling van de president te fotograferen levert soms unieke beelden op. In onderstaande video vertelt Souza over een aantal ‘onbewaakte momenten’ van Obama.

Meer werk van Souza bekijken? Dat kan hier.