Spring naar de content

Het beroep waarvan u het bestaan nog niet kende: watersommelier

Water, ofwel H20, wordt beschouwd als de bron van leven op onze planeet. En het lijkt zo simpel: 2 waterstofatomen, 1 zuurstofatoom. Soms is het vloeibaar, soms is het gasvormig en soms is vast. Maar het ene water is het andere niet, zegt de watersommelier. Juist ja: er bestaan sommeliers’ voor water.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

En dat word je niet zomaar. Het exclusieve beroep wordt wereldwijd door een zeer kleine schare beoefend en regelmatig (terecht) met hoongelach ontvangen. Maar Martin Riese, de watersommelier in het onderstaande filmpje neemt water bloedserieus en legt uit waarom het ene water het andere niet is.

Het geheim zit volgens Riese in het verschil aan opgeloste mineralen in het water, of zoals hij zelf zegt: ‘er bestaat niet zoiets als puur water’. De verschillende opgeloste mineralen bij elkaar noemt het TDS level (Total Dissolved Solids, totaalgehalte opgeloste stoffen). Dit bij elkaar vormt een unieke combinatie van mineralen die de smaak van water vormen.

Of het beroep van maître de la eau de komende jaren groter gaat worden is ernstig te betwijfelen. Mocht het zo zijn, dan kunt u bij het bestellen van een glaasje water naast uw wijntje ook daar nog een uitgebreid verhaal over verwachten. Het is niet te hopen, zo wordt het wel erg druk aan tafel.

Noot: het Nederlandse Gilde van Sommeliers wijst de redactie erop dat het beroep of de functie van watersommelier officieel niet bestaat. Een sommelier is een in een restaurant werkzaam gastheer met specialisme in dranken en rookwaar.

Onderwerpen