Spring naar de content

Waarom Rusland boos is op Robbie Williams

Volgende maand ontvangt Robbie Williams de Icon Award, de hoogste onderscheiding van de Brit Awards. In een ander land maakt de popzanger minder goede vrienden. De Russen zijn boos door Williams’ nieuwste single.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jana Simmelink

Het nummer Party Like a Russian zet kwaad bloed bij de Russen. De grootste fout die Williams begaat volgens de Russen is zijn ruwe stereotypering van de Russische cultuur. De Russische krant Life schrijft dat Williams niet meer uitgenodigd zal worden om in Rusland op te treden.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

In zijn nieuwe single zingt Williams: “It takes a certain kinda man with a certain reputation, to alleviate the cash from a whole entire nation, take my loose change and build my own space station, ain’t no refutin’ or disputin’ I’m a modern Rasputin. Williams gebruikt de noten van Sergei Prokofjevs Dance of the Knights, een compositie die gebruikt wordt voor het ballet Romeo en Julia. De muziekkeuze ligt gevoelig omdat Dance of the Knigts aan het einde van de jaren tachtig veelal werd gebruikt om politieke nieuwsverhalen te brengen in Sovjet-media. De associatie met het dramatische einde van de USSR zou hierdoor sterk zijn.

Williams zelf ziet het probleem niet zo, en meent dat het nummer ook niets met Vladimir Poetin te maken heeft.


In een interview met het Britse medium The Sun geeft Williams aan dat hij de songtekst heeft moeten aanpassen om het iets fatsoenlijker te maken: “Er wonen 147 miljoen mensen in Rusland, ik wil ze niet van slag maken op welke manier dan ook, ik weet niet wat voor gevoel voor humor ze hebben.”

Zie de videoclip hieronder en oordeel zelf.