Spring naar de content

Barack Obama, de president der gevangenen

We kunnen ons Barack Obama herinneren als de president van Obamacare en als de president die Osama Bin-Laden wist te doden. Een onderbelicht onderdeel van zijn presidentschap is zijn campagne voor clementie van gevangenen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jessy de Cooker

Deze week nog verleende Obama clementie aan 102 gevangenen. Met een handtekening regelde de president dat deze – veelal kleine – criminelen recht hebben op een tweede kans in de Amerikaanse samenleving. Nog nooit kregen zoveel gedetineerden in een keer een verlaat-de-gevangeniskaart. Door dit recordaantal komt de clementieteller dit jaar op 774 zaken. En dat terwijl vorig jaar al een recordjaar was. Toen werden 590 clementieverzoeken goedgekeurd door Obama.

Het past allemaal in het sociale gevangenisbeleid van de president. Veel Amerikaanse gevangenen zitten vast onder oude wetten uit de jaren tachtig en negentig, die in de ogen van Obama te zwaar zijn voor first offenders. Het resultaat: overvolle gevangenissen en bijbehorende hoge kosten. In 2014 begint de regering van Obama een clementie-initiatief. Om de federale gevangenissen te ontlasten, mogen gevangenen die zich in het verleden schuldig hebben gemaakt aan niet-gewelddadige kleine misdrijven clementie aanvragen als ze meer dan tien jaar van hun gevangenisstraf hebben uitgezeten.

Hiermee slaat Obama twee vliegen in een klap. Ten eerste verkleint hij de financiële impact van federale gevangenissen op het budget, waarbij het een goed voorbeeld heeft gegeven voor staatsgevangenissen. Want daarnaast schept de staatsclementieregeling een precedent en aanzet tot vernieuwing. Staten als New York, New Jersey, California en Rhode Island hebben hun wetten aangepast, zodat dit soort gevangenen vrijkomen. Hierdoor zijn gevangenispopulaties in die staten met twintig procent afgenomen.

We kunnen met recht zeggen dat we Barack Obama de clementiepresident, de president der gevangenen, mogen noemen. Nu is het aan zijn opvolger om die tendens vast te houden.

Foto: Flickr | Mark Strozier