Spring naar de content

Het nieuwe echt: vaarwel make-up, hallo 331 euro aan behandelingen

Alicia Keys maakte na een aantal jaren stilte haar comeback, en ze ziet er sterker uit dan ooit. De kersverse moeder legde met haar comeback de nadruk op haar natuurlijke schoonheid. #nomakeup werd razend populair. Kleine verrassing: aan die natuurlijke gloed van Keys hangt een flink prijskaartje.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jana Simmelink

Eind mei schreef Alicia Keys een brief aan actrice Lena Dunham, waarin ze verklaarde waarom ze afstand deed van haar make-up. Ze zou de schoonheidsstandaard van tegenwoordig zat zijn. Ze schreef er eerder zelfs al een nummer over: When a Girl Can’t Be Herself. De tekst: “In the morning from the minute I wake up, what if I don’t want to put on all that makeup, who says I must conceal what I’m made of, Maybe all this Maybelline is covering my esteem. I don’t want to cover up any more.”

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

And so she did. Alicia Keys verscheen in bladen, tijdens optredens, interviews en programma’s met een natuurlijke look. Toch zit er in zo’n natuurlijke look nog aardig wat werk, en geld. Keys’ make-uploze look kost meer dan driehonderd euro. Dotti, de make-upartiest van Alicia Keys, vertelde in interviews met W Magazine en website Intothegloss dat Keys haar wenkbrauwen laat opvullen met haartjes van nepwimpers, ze gebruikt daarnaast een self-tanning anti-ageing serum, een behandeling van de lippen, een goedje dat haar sproeten duidelijker maakt en een paar gezichtsmaskers. Niet boven de oppervlakte, maar eronder.

Naturel of niet, de look slaat aan. Ook Adele, Gwyneth Paltrow, Kylie Jenner, Gigi Hadid, Beyoncé en Laverne Cox hebben een beroep gedaan op #nomakeup door foto’s op social media te plaatsen van hun natuurlijke gestalten. Het is eens iets anders dan de dichtgeplamuurde, geverfde gezichten die mijlenver van de realiteit staan.

Al valt er op ‘het nieuwe echt’ ook het nodige aan te merken. Een redacteur van The Guardian schrijft: ‘De totstandkoming van ‘echt’ in 2016 is gecompliceerd. Enerzijds worden de ouderwetse schoonheidsconcepten afgedaan als gekunsteld en gedateerd, anderzijds wordt een nieuwe gewenste standaard geïntroduceerd die even moeizaam te benaderen is. De algemene indruk is: er is weinig veranderd.’

En dat voor 331 euro.