Spring naar de content

Dat vermogentje van de Oranjes is zeker een Kamerdebat waard

Er is tumult over de vergoeding die de Oranjes zouden krijgen ter compensatie van de vermogensbelasting die ze betalen. Het lijkt hier de VS wel.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Een verschil tussen de belastingzaken van onze koninklijke familie en Donald Trump is het volgende: Trump moest zijn verlies in de jaren ’90 zelf veroorzaken om er daarna een verliescompensatie aan te kunnen ontlenen waarvan hij nog jarenlang plezier had. (Hier leest u hoe Trump dat precies voor elkaar kreeg.)

Bij de Oranjes liggen de zaken anders, hoewel er een interessante correlatie is. We kunnen, als we zouden weten hoe lang Trump heeft kunnen compenseren, berekenen hoe hoog zijn inkomen is geweest. Ook bij de Oranjes krijgen we een aardige indicatie van het koninklijk vermogen als we die ‘jaarlijkse component sinds 1973’ zouden kennen. RTL Nieuws, dat het belastingvoordeel van de Oranjes maandag bekendmaakte, berekent de compensatie en corrigeert die aan de hand van inflatie. (In de jaren zeventig betrof het jaarlijks zo’n 150.000 gulden.) Vandaag de dag zou dat neerkomen op 230.000 euro.

Dat is natuurlijk een redenering die nergens op slaat. De hoogte van het bedrag is rechtstreeks afgeleid van het vermogen waarvoor de Oranjes in de boeken staan. Hoe groot dat vermogen is, daarnaar wordt al jaren gegist. De Oranjes zouden niet de eerste Nederlanders zijn van wie het vermogen in de loop der jaren flink fluctueert. Simpelweg het jaar 1973 extrapoleren brengt ons dus niet in de buurt van de waarheid.

Maar het belangrijkste gemis in de discussie is het ontbreken van een primaire vergelijking van belastingstelsels door de jaren heen. In de jaren ’70 kende Nederland voor de inkomstenbelasting op enig moment bijvoorbeeld een hoogste schijf van 72 procent (!). Tot en met het jaar 2000 werd een vermogensbelasting van 0,7 procent geheven. Vanaf 2001 is er sprake van het huidige systeem van een verondersteld rendement van 4 procent waarover 30 procent wordt geheven, effectief dus 1,2 procent.

Aan het bedrag van 230.000 euro, dat RTL Nieuws berekende, ontbreekt elke onderbouwing. Zou zo’n onderbouwing er wel zijn dat levert een compensatie van 230.000 voor de kennelijk betaalde belasting in Box 3 een vermogen van ‘de Oranjes’ op van nog geen 19,2 miljoen.

Ik zou zeggen: deze getallen zijn zeker een Kamerdebat waard. (Om niet te zeggen: een constitutionele crisis.) Want welke burgerij wil een koningshuis met zo’n vermogentje? Geheimhouding was dus een juiste keuze. Het volk heeft ook recht op zelfrespect als het heeft gekozen voor de monarchie.

Onderwerpen