Spring naar de content

Hebben: Salvador Dalí's surrealistische kookboek

Na de eerste uitgave van het kookboek van schilder Salvador Dalí in 1973 heeft uitgeverij Taschen besloten een heruitgave op de markt te brengen. Les Dîners de Gala was een droom die in vervulling ging voor Dalí. De schilder claimde vanaf zijn zesde kok te willen worden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jana Simmelink

Het kookboek bevat 136 recepten, verdeeld in twaalf hoofdstukken. Eén van deze hoofdstukken is gericht op afrodisiacum, de stof die het seksuele verlangen stimuleert. Door het hele boek is Dalí's bizarre kunst te bewonderen. De recepten uit het boek, zoals kikkerpastei en toffee met dennenappel, zijn opgedaan uit Dalí's chique maar vreemde diners, die hij organiseerde met zijn vrouw Gala. Over de diners van Salvador en Gala doen zich veel verhalen in de rondte. Zo werden er alleen bekende mensen uitgenodigd, zij dienden vreemde kostuums te dragen en tijdens het eten werden de gasten gezelschap gehouden door wilde dieren die ook graag een hapje mee aten.

Van de eerste uitgave van Les Dîners de Gala zijn naar schatting nog zo'n vierhonderd exemplaren in de omloop. De prijs voor dit zeldzame kookboek ligt tussen de 180 euro en bijna 3.000 euro. Taschen brengt de heruitgave op de markt voor een iets vriendelijkere prijs: 50 euro.

Een klein voorproefje:
dali-3 dali-4 dali-5

dali-6

Bron: Taschen

Onderwerpen