Spring naar de content

Nog zo’n traditie waar niet aan getornd mag worden

Wekelijks neemt HP/De Tijd de wereld voor mode en trends kritisch onder de loep.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Alexandra Besuijen

jamin_chinees_hp

Voorspoed in chocola
Ik heb eigenlijk nooit begrepen waarom zo veel mensen boos worden als in augustus de eerste pepernoten in de winkel verschijnen. Hoezo dát? Ik bedoel: én zon én pepernoten - hoeveel fijner wil je het hebben? En nu we het toch over Sinterklaas hebben: er is nog zo'n traditie waar wat mij betreft niet aan getornd mag worden (Néé! Niet díe! Daar gaan we het hier nooit over hebben! Dat zweer ik!) en dat is de chocoladeletter.
In tegenstelling tot, ik noem maar wat, wijn of whiskey, geldt voor de chocoladeletter: hoe goedkoper, hoe lekkerder. Niks luxe banketbakkersdingetje, gewoon zo'n sullig Aldilettertje dat je met je handen kunt breken. Heerlijk! En natuurlijk in de winkel niet vergeten om er even stiekem een vies woord van te maken. Dat doe ik al vanaf dat ik kan schrijven en ik blijf het doen tot ik dat niet meer kan. Kinderachtig? Gelukkig nog steeds.
Bij Jamin kun je nu trouwens ook Chinese chocoladeletters kopen, of liever gezegd chocoladekarakters voor Voorspoed, Liefde of Geluk. Niet per se gericht op de Chinese klant, maar vooral op mensen die eens wat anders willen (geven), volgens de snoepgrutter. Ik vind het leuk. Laat maar komen.

Go Guarded: Self-Defense for Active Women
Go Guarded: Self-Defense for Active Women

Boksring
Als ik in Amsterdam laat over straat moet, neem ik vaak mijn sleutelbos in mijn hand en laat de sleutels tussen mijn vingers uitsteken. Jaren terug geleden geleerd op een zelfverdedigingscursus voor het geval je wordt lastiggevallen, aangerand of beroofd: één flinke haal van onder naar boven over iemands tronie en je hebt tijd om weg te rennen en om hulp te roepen. Maar zo'n zware sleutelbos is niet altijd een optie, als je gaat joggen bijvoorbeeld. Vind je het fijn om bij dag en dauw of juist 's avonds een rondje door het bos te lopen, maar je wil je toch 'bewapenen' voor als er iets engs gebeurt, dan is er de Go Guarded Anti Assault-ring. Een scherpe, gekartelde plastic punt met een rubber beschermkapje, die je als een ring aan je vinger kunt dragen en waarmee je lelijk iemands neus (of iets anders 😜) kunt bezeren. Een voordeel boven bijvoorbeeld een sleutelbos, een busje pepperspray of een verkrachtingsalarm, is dat deze ring niet uit je handen kan worden geslagen of in je eigen ogen terecht kan komen. Nou ja, dat laatste kan natuurlijk wel, maar dan ben je wel een beetje een sukkelina en kan je beter sowieso in het donker niet naar buiten gaan.

night_hpLichtgevende muts
En omdat het deze week, zoals u uiteraard weet, de Week van de Veiligheid is, nóg maar een handig beschermdingetje: de reflecterende muts. Als je vaak in het ochtenddonker over onverlichte weg naar school of werk fietst, kun je natuurlijk een reflecterend hesje aantrekken, maar er is een modieuzer alternatief: de lichtgevende muts. Overdag een gewone, leuke gebreide muts (of sjaal trouwens), die in het donker oplicht. Kant en klaar te koop, of zelf te breien met speciaal garen.

Nog even over die veiligheid: zo moet het dus níet: