Spring naar de content

Levensecht, zo ervoer de vertolker van Tonio ‘de afscheidsscène’

De film Tonio, gebaseerd op de gelijknamige requiemroman van A.F.Th. van der Heijden over zijn zoon, draait vanaf vandaag in de bioscoop. Tonio van der Heijden overleed op de vroege ochtend van Eerste Pinksterdag 2010, nadat hij door een auto werd onderschept. Acteur Chris Peters (22) speelde de titelrol: "Het voelde levensecht, bijna als een nare droom."

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nico Hofstra

Naast Chris Peters spelen Pierre Bokma (’t SchaepBloedverwanten) en Rifka Lodeizen (Simon, Kan Door Huid Heen) hoofdrollen in de film, geregisseerd door Paula van der Oest (Lucia de B, Zus en Zo). Na een nacht uit wordt Tonio, zoon van A.F.Th. van der Heijden en Mirjam Rotenstreich, aangereden op het kruispunt Stadhouderskade en Hobbemastraat, vlakbij de hoofdingang van het Vondelpark in Amsterdam. Vader Adri stort zich na het ongeluk op zijn herinneringen, aantekeningen en een onderzoek naar de laatste momenten van zijn enige zoon. Het resultaat is de requiemroman en bestseller Tonio.

"Zoals de meeste ouders zag ik er tegenop om Tonio te lezen. Ik heb zelf een zoon van bijna achttien die veel en tot laat uitgaat en ik lig menig nacht wakker tot hij weer in huis is,'' zegt regisseur Paula van der Oest. "Ik heb geprobeerd een film te maken die dezelfde complexiteit en gelaagdheid heeft als het boek. Een film die pijn doet, maar tegelijkertijd troost biedt."

Thema's in de film zijn onder andere verlies, rouwen en herinneringen. Met name pittige thema's voor de acteurs: "Als je zo'n scène een keer of dertig moet spelen, lopen de emoties hoog op," zei Pierre Bokma tegen het AD over een van de moeilijkste scènes in de film. Het is het moment waar de ouders van Tonio in het ziekenhuis afscheid van hun zoon moeten nemen. "Voor mij is het ook een van de zwaarste rollen die ik heb gespeeld. Hoe speel je leegte, hoe speel je iemand die van binnen doodbloedt?"

De 22-jarige acteur Chris Peters, die de titelrol speelt, noemde de sfeer op de zet bijzonder, emotioneel en warm. Peters debuteerde twee jaar geleden in de horror-en thrillerfilm De Poel. Tonio is zijn tweede grote project: "In mijn ogen zijn Pierre en Rifka, als mijn ouders, fenomenale acteurs," vertelt Peters aan HP/De Tijd. "Ik had tijdens de opnames een zomer lang pleegouders." Als meest emotionele moment van de opnames noemde ook Peters de scène in het ziekenhuis, waarin de ouders van Tonio vlak voor zijn dood afscheid komen nemen. "Het voelde levensecht, bijna als een nare droom."

Het hele interview met Chris Peters in HP/De Tijd leest u hier op Blendle.