Spring naar de content

Wie het einde van WOI juist voorspelde, beloonden wij in 1915 met ƒ250

'Iedereen houdt zich bezig met de vraag welke veranderingen de kaart van Europa zal ondergaan als gevolg van den grooten oorlog,' viel te lezen in de Haagse Post van 5 juni 1915. Het landjepik dat de Grote Oorlog en later de Eerste Wereldoorlog zou gaan heten, bood de nodige creatieve mogelijkheden. De redactie riep een lezersprijsvraag in het leven. 'Wij loven een prijs van ƒ250 uit aan den abonné dit dit voorspelt, of wiens voorspelling de definitieve regeling het meest nabij komt.'

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Abonnees van het weekblad (dat in 1991 met weekblad De Tijd opging in HP/De Tijd) kregen een paginagrote kaart van het Europese continent meegestuurd, iedere eerste zaterdag van de maand, 'zoolang de oorlog duurt'. Met inkt kon de abonnee lijnen trekken en aantekeningen plaatsen. Een comité waarin onder anderen hoofdredacteur Salomon van Oss zat, zou de winnaar kiezen.

De oorlog zou nog zeker drie jaar duren en werd in 1919 formeel beëindigd door het Verdrag van Versailles. Wie de wat ironische prijsvraag won, vonden wij niet in de redactie-archieven.