Spring naar de content

Waarom veel thuisbezorgde maaltijden van zorgelijke kwaliteit zijn

Aan huis bezorgde kant-en-klaarmaaltijden bevatten vaak te veel bacteriën, zo blijkt uit een laboratoriumonderzoek van Omroep MAX: een zorgelijke ontdekking. De maaltijden, zowel koelverse als die uit de diepvries, worden wekelijks door tienduizenden ouderen besteld. Een deskundige jury boog zich over de spijs van zes Nederlandse maaltijdbezorgers. Hoofdredacteur en de schrijvende kok van HP/De Tijd Tom Kellerhuis maakte deel uit van het panel. Zijn oordeel: ‘In bijna alle opzichten is de uitslag beroerd.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nico Hofstra

Weinig krokant, te zout, droog en nauwelijks smakelijk. Dit zijn zomaar wat kwalificaties uit het juryrapport. Maaltijden van leveranciers Apetito, Foodconnect, Lekker Thuis, Vers Aan Tafel, Maaltijdservice en Vers Voor Thuis werden onder de loep genomen door Tom Kellerhuis, culinair journalist Janny van der Heijden, chefkok Antoine Hermans en geriatrisch diëtist Sandra van Loenen. Zij kregen Hollandse en vegetarische maaltijden en een pastamaaltijd voorgeschoteld.

Maaltijdservice Apetito kwam – smaaktechnisch – als beste uit de bus en kreeg het eindcijfer 5,9. Vers voor thuis en Foodconnect volgen met respectievelijk een 5,6 en een 5,4. De slechtste maaltijd kwam van Maaltijdservice en werd beoordeeld met een 4,7. ‘Zwaar onder de maat,’ stelt het juryrapport. Janny van der Heijden adviseert: “Als de voedselproducenten eerst zelf de maaltijden goed zouden proeven, dan kunnen ze er veel fouten uithalen.”

Lab
Omroep MAX liet het laboratorium van Nutrilab een steekproef doen onder diezelfde 14 diepvries- en koelverse maaltijden. In het voedsel van vier van de zes eerdergenoemde aanbieders zaten te veel bacteriën die mogelijk ziekmakende gevolgen hebben. De onderzoekers keken naar de hoeveelheden groente en microbiologische veiligheid die de maaltijden bevatten, en letten op voedingswaarden zoals eiwitten, zout, vezels en andere belangrijke voedingsstoffen, en hanteerden de hygiënenorm uit de horeca.

De onderzochte vegetarische maaltijden blijken minder eiwitten dan de aanbevolen hoeveelheid te bevatten. Eén maaltijd bevatte meer zout dan per dag is toegestaan, en twee maaltijden voldeed niet aan de aanbevolen hoeveelheid groente.

“Bedrijven die slecht scoren in de steekproef moeten actie ondernemen, want deze maaltijden die veelal door ouderen worden gegeten moeten gewoon goed zijn,” zo oordeelt Wieke van der Vossen, voedselveiligheidsexpert van het Voedingscentrum.

Juryleden Kellerhuis (r)
Jurylid Tom Kellerhuis (r)

‘Zonder liefde bereid’
Juryleden Kellerhuis, Van der Heijden, Hermans en Van Loenen beoordeelden de maaltijden op smaak, geur, beleving en presentatie. Zij stuitten onder meer op te droge aardappelen, te weinig of te veel zout, slap vlees en overgare groente. Kellerhuis: “Het was vooral smakeloos, zonder liefde bereid en de presentatie was saai. In alle opzichten was de uitslag rampzalig. Ontzettend triest, want dit is namelijk eten voor mensen die zelf niet meer kunnen koken en dit voedsel waarschijnlijk tot het eind van hun leven eten.”

De maaltijden die tot op heden bij mensen worden afgeleverd zijn gemaakt om in de magnetron warm te maken. “Ik heb nog nooit een lekkere magnetronmaaltijd gegeten,” zegt Kellerhuis. “Hier zaten zogenaamd krokante gerechten bij, zoals schnitzels en slavinken. Dit hoort krokant te zijn, maar door de magnetron worden ze slap. Mijn advies is om maaltijden te bereiden voor in de oven, dan blijft het eten namelijk wel krokant. En een advies aan de directie van de leveranciers: proef het eten vooral zelf eens.”

Bekijk de aflevering van Meldpunt terug door op onderstaande afbeelding te klikken.

tom_hp