Spring naar de content

Hoe de winter het zikavirus kan indammen

Met alle verkiezingsconsternatie en het bijbehorende mediacircus lijkt het wel alsof er verder weinig in de Verenigde Staten gebeurt. Maar uiteraard spelen er nog andere dingen, die momenteel een klein beetje naar de achtergrond verdreven zijn. Zo waart het gevreesde zikavirus nog steeds rond, maar met de aanstaande winter voor de deur wordt die dreiging langzaam kleiner.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Het zikavirus is vooral in de zuidelijke, tropische staten (Florida en in mindere mate het omringende gebied rond de Golf van Mexico) berucht, sinds de uitbraak in Zuid-Amerika eerder dit jaar. Het virus zorgt voor misvormingen bij baby's, en kan ook bij volwassenen serieuze gevolgen hebben, met name voor de hersenen. Zika wordt - zoals andere ziektes als knokkelkoorts en malaria - overgebracht door de steek van een mug.

En laat de mug nou net niet van koudere temperaturen houden. Zelfs in de tropische golfregio houden de muggen zich gedurende de winter koest. Is het dan ook voorbij met het gevreesde virus op Amerikaans grondgebied? Wetenschappers zijn daar sceptisch over. Een recente studie vond namelijk dat het zikavirus door muggen overgedragen kan worden op hun nakomelingen. De winter gaat dus weinig verschil maken, aangezien muggeneitjes makkelijk overleven.

Volgens de wetenschappers die het zikavirus in de Verenigde Staten onderzoeken is het dus uitermate belangrijk dat er niet te vroeg gejuicht wordt. Een ander feit is dat er eigenlijk nog maar weinig over het gevreesde virus bekend is, zo is er bijvoorbeeld geen vaccin beschikbaar. Tot die tijd is het dus zaak dat het gevaar niet onderschat wordt, en zal zika nog wel een tijdlang de kop opsteken. Wel verwachten de wetenschappers dat het gaandeweg minder wordt, mits het risico niet onderschat wordt. En de uiteindelijke ontwikkeling van een werkzaam vaccin natuurlijk, maar daar lijken gestaag vorderingen in gemaakt te worden.

Onderwerpen