Spring naar de content

Haast vanzelfsprekend leidt Schoorsteen Piet tot #boycotRTL

RTL maakte vanmorgen bekend Zwarte Piet te vervangen door Schoorsteen Piet en alleen nog maar pieten met roetvegen te tonen in RTL-programma’s. Op Twitter werd hier direct heftig en verontwaardigd op gereageerd, binnen een uur was de hashtag #boycotRTL trending, waarmee mensen laten weten geen RTL meer te kijken vanwege het pietenbesluit.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Door Postma

In een verklaring op de site van RTL is te lezen dat de zender het voorbeeld volgt van Stichting Sinterklaas in Amsterdam, die in 2014 de Schoorsteen Piet introduceerde. RTL heeft naar eigen zeggen zowel begrip voor het standpunt dat Zwarte Piet discriminerend is als dat Zwarte Piet een onlosmakelijk deel van de traditie is. Volgens de zender zou het echter niet moeten gaan om wie er gelijk heeft in deze discussie, maar over begrip hebben voor elkaar.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Dat de Zwart Piet-discussie geëxplodeerd was en de sociale media een belangrijke rol spelen in het op gang houden van de discussie, was al duidelijk en vanzelfsprekend. Begrip – waar het RTL om te doen is – voor het besluit lijkt vooralsnog uit te blijven.

Lodewijk Asscher, Minister van Sociale Zaken, faciliteerde de bijeenkomsten waarbij werd besloten Zwarte Piet in de zak te doen. Hij steunt dan ook het besluit van RTL.