Haast vanzelfsprekend leidt Schoorsteen Piet tot #boycotRTL

Door Postma 24 okt 2016 Leven

RTL maakte vanmorgen bekend Zwarte Piet te vervangen door Schoorsteen Piet en alleen nog maar pieten met roetvegen te tonen in RTL-programma’s. Op Twitter werd hier direct heftig en verontwaardigd op gereageerd, binnen een uur was de hashtag #boycotRTL trending, waarmee mensen laten weten geen RTL meer te kijken vanwege het pietenbesluit.

In een verklaring op de site van RTL is te lezen dat de zender het voorbeeld volgt van Stichting Sinterklaas in Amsterdam, die in 2014 de Schoorsteen Piet introduceerde. RTL heeft naar eigen zeggen zowel begrip voor het standpunt dat Zwarte Piet discriminerend is als dat Zwarte Piet een onlosmakelijk deel van de traditie is. Volgens de zender zou het echter niet moeten gaan om wie er gelijk heeft in deze discussie, maar over begrip hebben voor elkaar.

Dat de Zwart Piet-discussie geëxplodeerd was en de sociale media een belangrijke rol spelen in het op gang houden van de discussie, was al duidelijk en vanzelfsprekend. Begrip – waar het RTL om te doen is – voor het besluit lijkt vooralsnog uit te blijven.

Lodewijk Asscher, Minister van Sociale Zaken, faciliteerde de bijeenkomsten waarbij werd besloten Zwarte Piet in de zak te doen. Hij steunt dan ook het besluit van RTL.

Reageer op artikel:
Haast vanzelfsprekend leidt Schoorsteen Piet tot #boycotRTL
Sluiten