Spring naar de content

Waarom de IJslandse vrouw voorop loopt

IJsland loopt ver voor als het gaat om de sociale, economische en politieke gelijkheid, zoals de man-vrouwbezetting in hoge functies, zo stelt economieredacteur van tv-netwerk ITV Noreena Hertz. Zij sprak met onder anderen Vigdis Finnbogadottir (86), ’s werelds eerste democratisch gekozen vrouwelijke staatshoofd: “In IJsland hebben we geluk dat we mannelijke feministen hebben.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nico Hofstra

“IJsland is vooral een goed land voor vrouwen,” zegt Finnbogadottir. “Ik zou nooit zijn verkozen in 1980 als de vrouwen toen niet in actie waren gekomen. Toen mijn voorganger aankondigde dat hij niet van plan was om zich weer verkiesbaar te stellen, werden er onmiddellijk stemmen gehoord: nu moeten we een vrouw onder de kandidaten.”

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Volgens ITV-economieredacteur Hertz loopt IJsland wat betreft de gendergelijkheid ver voorop in vergelijking met de rest van de wereld. Hertz noemt met name de rol van de overheid, die vrouwen stimuleert in het nemen van bestuursfuncties, als reden voor de vooruitgang. Bijna de helft van bestuursleden van grote IJslandse organisaties zijn vrouw. Ook in het onderwijs doen de IJslandse vrouwen het goed, zo is 65 procent van de universitaire studenten vrouw.

Ondanks het succes is er uiteraard nog genoeg werk te verzetten. Zo zijn er weinig vrouwelijke managers en zie je ook vrij weinig vrouwelijke experts op tv. Ook is er nog een duidelijke loonkloof in IJsland. Zo verdienen mannen 14 procent meer voor hetzelfde werk. In vergelijking doen ze het nog steeds beter dan in Engeland, waar mannen ruim 18 procent meer verdienen.

Hertz spreekt met BBC Radio 4, Woman’s Hour over haar reis naar Reykjavik. Beluister de uitzending hier.

Foto: Flickr | LV woman