Spring naar de content

Game: voorspel de uitkomst van Amerikaanse verkiezingen

Er is een mobiele game waarmee de kiezer, en u ook, eigenhandig de uitkomst van de Amerikaanse verkiezingen kan voorspellen. Gamedesigners Joy Roxas en Lilly Huynh van BBC News ontwierpen het spel op basis van demografische cijfers en uitslagen van eerdere verkiezingen. De bedoeling van de verkiezingspoule is: lees de cijfers en voorspel per staat wie het meeste aantal stemmen krijgt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nico Hofstra

Veel over de echte uitslag zal het niet zeggen, maar leerzaam is het spelletje des te meer. Roxas en Huynh ontwierpen hun spel op basis van dertien zogenaamde ‘battleground states‘, de Amerikaanse staten waarvan het nog onduidelijk is hoe ze zullen stemmen. Per staat gaat er een aantal punten (gebaseerd op het aantal inwoners) naar een kandidaat. Van elke staat is een schets gemaakt van het stemgedrag van de bevolking. Zo leren we hoeveel blanken, gekleurden en Latijns-Amerikanen er wonen en wat de uitslag van de verkiezingen in 2008 en 2012 was.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Hillary Clinton begint het spel met 201 stemmen van Democratische staten. Donald Trump loopt iets achter met 164 stemmen. Met de overgebleven dertien staten zijn de overige 538 stemmen toe te kennen aan de mogelijk winnende presidentskandidaat.

Spelen? Klik op onderstaande afbeelding:

game_hp