Spring naar de content

Wat we kunnen verwachten van First Ladies Bill of Melania

De officiële website van het Witte Huis heeft een speciale pagina over de First Lady: een informatieve lijst met biografieën over elke vrouw van een Amerikaanse president. Zo leren we er bijvoorbeeld welke first ladies gewonde soldaten hielpen, en welke geen alcohol tolereerde in het Witte Huis. Wat voor heldendaden kunnen we verwachten van first ladies Bill Clinton of Melania Trump?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nico Hofstra

Als Hillary op 8 november wordt verkozen tot president van de Verenigde Staten, schrijven zij en haar man beiden geschiedenis. Hillary als eerste vrouwelijke president en Bill als eerste mannelijke First Lady. Hoe zal hij het er vanaf brengen? Daar heeft zelfs Hillary nog niet echt over nagedacht, zo zei ze in Late Night with Seth Meyers. Hillary, zelf enige ervaring als First Lady, zei: “Hij is een geweldige gastheer. Ik kan op hem rekenen als mensen zich thuis moeten voelen wanneer ze het Witte Huis bezoeken.” Toegegeven: volgens Hillary zou haar echtgenoot minder geschikt zijn in bloemschikken.

Een First Lady, laten we ‘m in het geval van Clinton een First Gentleman noemen, is de gastvrouw van het Witte Huis. Zo houdt ze zich bezig met goede doelen, organiseert evenementen en officiële gelegenheden waarvoor ze inderdaad het porselein uitkiest en de bloemen schikt. Zoals gezegd zal Hillary deze woman’s touch aan de etentjes op het Witte Huis blijven geven. Wat gaat Bill dan wel doen? Hillary hoopt vooral op een adviserende rol voor haar echtgenoot. “Ik zal zijn advies vragen over de economie en over verschillende personen in de wereld, zoals je favoriete potentiële gast Vladimir Poetin,” zo zei ze in Late Night.

Het Sloveense voormalig model Melania Trump kwam vooral in het nieuws door de speech die zij vrijwel letterlijk kopieerde van Michelle Obama. Onlangs sprak ze zich uit over de seksistische opmerkingen van haar echtgenoot: “Deze woorden waren beledigend en ongepast,” zei ze in een interview met de Britse omroep BBC. “Hij heeft zijn excuses aangeboden aan mij en die heb ik geaccepteerd. We gaan door met het leven.”

Naakfoto’s van Melania uit 1995 verschenen op de cover van The New York Post. Volgens Donald Trump deed Melania in die tijd niet veel shoots en komen de foto’s uit een Europees blad. Melania zelf zegt trots te zijn op haar modellencarrière: “Het was mijn tijd als model en ik ben trots op wat ik heb bereikt. Ik heb er hard voor gewerkt.” Melania heeft zich als potentiële presidentskandidaat tot nu toe erg op de achtergrond gehouden. Volgens Trump zal ze de laatste twee weken voor de verkiezingen een iets grotere rol spelen. “Ze heeft toegezegd twee of drie speeches te geven,” zei Trump tegen ABC News. “En het worden grote, belangrijke speeches,” voegde hij eraan toe.

Wat gaat Melania’s rol worden als First Lady? Wellicht zal ze het voortouw nemen in de herinrichting van het Witte Huis: wit vervangen door bladgoud en overal kitscherig Lodewijk XIV-meubilair neerzetten. Opmerkelijk: dochter Ivanka Trump heeft zich volgens The New York Times meer opgesteld als First Lady. Zo is ze vaak aanwezig bij haar vaders speeches en fluistert ze hem af en toe een advies in zijn oor.