Spring naar de content

De klimaatdocu van Leonardo DiCaprio is een pessimistisch meesterwerk

Leonardo DiCaprio – Actor and Environmentalist.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

De biografie op het Instagram-account van de Amerikaanse acteur is er een van weinig woorden. Wie door zijn posts scrollt, zou zomaar vergeten dat hij ook nog af en toe in een film speelt. Foto’s van oceanen, zeedieren en activistische videoboodschappen voeren de boventoon.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

De 41-jarige acteur gebruikt zijn wereldwijde bekendheid om zich in te zetten voor een beter klimaat. Hij spreekt op conferenties en klimaattoppen en ontmoet wereldleiders. En het laatste wapenfeit van activist DiCaprio komt voort uit een samenwerking met National Geographic: een anderhalf uur durende docu met de onheilspellende naam Before The Flood. Gisteravond ging de documentaire in première. Het resultaat mag verontrustend heten.

Before The Flood is geen makkelijk schouwspel en ontzettend belangrijk. De binnenkomer windt er geen doekjes om, en vergelijkt het schilderij van Jheronimus Bosch, het drieluik de Tuin Der Lusten met onze eigen zondeval. Leonardo werkte samen met regisseur Fisher Stevens, die in het verleden al scoorde met The Cove, een documentaire over de jacht op dolfijnen in Japan. In Before the Flood interviewt DiCaprio zwaargewichten als Barack Obama, paus Franciscus en VN-chef Ban-Ki Moon.

De documentaire kwam gratis uit op zo’n beetje ieder streamingkanaal dat onze planeet rijk is, en dat is een doordachte strategie. Je zou het namelijk bijna vergeten, maar het is verkiezingstijd in de Verenigde Staten, en Leonardo DiCaprio wil dat klimaatverandering een belangrijk punt op de agenda is.

En dat onze kaarten er niet goed voorliggen, daar dient volgens DiCaprio geen twijfel meer over te bestaan. Een sprekende scène uit de documentaire is het moment waar hij naar het spreekgestoelte van de VN loopt, waar hij als Messenger of Peace mag spreken over klimaatverandering. In de voice-over zegt hij zelf over dit ambassadeurschap: ‘Als ze bij de VN wisten hoe ik me echt voel, hoe pessimistisch ik ben over onze toekomst? Om eerlijk te zijn denk ik dat ze dan waarschijnlijk the wrong guy gekozen hebben.’