Spring naar de content

Marianne Zwagerman: Volkskrant liet ex-PVV’er Heemels ‘uithuilen’

Populisten krijgen steeds meer ruimte in de media. Die stelling zullen journalisten van RTL, de Volkskrant en het Parool vanavond bediscussiëren in debatcentrum de Rode Hoed. Columnist Marianne Zwagerman kan er niet bijzijn dus deed vanochtend een duit in het zakje op BNR Radio.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Dit weekend klapte de oud-woordvoerder van Geert Wilders, Michael Heemels, in de Volkskrant uit de school over zijn carrière bij de Partij voor de Vrijheid. Hij stal ten minste 110 duizend euro uit de partijkas, belandde in een zware alcohol- en cocaïneverslaving en liet zijn dealer zelfs opdraven in de parkeergarage van de Tweede Kamer. Bovenal beklaagt hij zich over de werkpraktijk bij de partij van Wilders. De werkdruk zou hoog zijn, Wilders’ vragen waren commando’s en ‘als de secretaresse belde dat Geert je wilde zien, moest je alles uit je handen laten vallen en naar zijn kamer komen’.

Heemels is de zoveelste in een lange lijst van ex-PVV’ers en actieve partijleden die – al dan niet anoniem – in de landelijke nieuwsmedia naar buiten traden met sappige anekdotes over de werksfeer en partijstructuur. Vier lange interviewsessies had de Volkskrant met hem. Het interview werd afgedrukt op vijf pagina’s in de weekendkrant.

‘Vijf (5!) hele pagina’s in de krant en bijna de helft van de voorpagina werden ingeruimd om deze stelende cocaïnejunk aan het woord te laten. Vijf pagina’s! Vijf! Vijf!’ schrijft Marianne Zwagerman in haar column. ‘Vijf (!) pagina’s om een dader neer te zetten als slachtoffer van die akelige Geert, uiteraard met een uitgebreide beschrijving door Heemels als ooggetuige, van het tot stand komen van de gewraakte ‘minder minder minder’-uitspraak, waar Wilders – uiteraard geheel toevallig qua timing – deze week voor terecht staat. Framing heet dat, of belasteren in goed Nederlands. Klinkt iets minder sjiek dan cordon sanitaire. En dat het is het ook.’

In haar column verwijst Zwagerman naar het cordon sanitaire rondom het Vlaams Blok in België, en dat om Hans Janmaat in de jaren ’80.

Het debat in de Rode Hoed vindt vanavond plaats om 20.00 uur.

Onderwerpen