Spring naar de content

Nous sommes tous Theo van Gogh

Ik ging op Blijburg te 020 trouwen met PvdA-politica Edith Mastenbroek en Theo van Gogh zou ons huwelijk inzegenen in de hoedanigheid van imam. Dat ging over de zegeningen van de multiculturele samenleving etc. In zo’n jurk dus, met een passend hoofddeksel. Mijn goede vriend Adjiedj Bakkas, trendwatcher des vaderlands met een emigratie-achtergrond, had dat net bedacht en het werd meteen een razend succes: Theo van Gogh als imam.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Arthur van Amerongen
DCF 1.0
Door: Vinco David

De bijzonder ambtenaar van de gemeente Amsterdam was rabbijn Rob Oudkerk. Die had net dat akkefietje gehad op die afwerkplek en het leek Edith en mij leuk dat Oudkerk een preek ging houden over huwelijkse trouw. Rob Muntz was televisiedominee, en mijn goede vriend Klaas Vos, die echt dominee is, zou ook een preek houden.

Enfin. Een week voor mijn bruiloft werd Theo afgeslacht. Ik maakte met Rob Muntz het bekroonde radioprogramma De Inburgerking en we waren onderweg naar Hilversum om een en ander te monteren. Toen hoorden we dat afschuwelijke nieuws. We hebben allebei in elkaars armen liggen janken en gingen aan de slag. Robbie kwam Theo drie dagen voor de moord tegen op straat en maakte het laatste interview met Theo van Gogh. Ben je niet bang dat ze je gaan vermoorden, Theo, vroeg Robbie? Nee, zei Theo, want ik ben de dorpsgek. Famous last words. Luister en huiver.

Laat ik me voorzichtig uitdrukken: de moord op Theo heeft er flink ingehakt bij mij en Muntz. In alle bescheidenheid durf ik te stellen dat Robbie en ik net als Theo nogal van het vrije woord zijn, en van de vrijheid van meningsuiting. Rob is nu in de Algarve vanwege mijn 57ste verjaardag en we hadden het over Theo, omdat het precies elf jaar geleden is. Godverdomme, zeiden we, en we zaten net als toen weer te snotteren. Ik kende Theo van de kroeg en de coke, en hij was zeer goed bevriend met Edith. Van dit interview, Theo met Edith, spat de liefde af.

Theo is dood, Edith is dood. Ik ben zo blij dat Robbie nog leeft. Enfin, ik ga mijn verjaardag maar vieren. Toedeloe.