Spring naar de content

Theo Hiddema: ‘Lach alle participanten in het zwartepietendebat uit’

Theo Hiddema heeft schoon genoeg van de zwartepietendiscussie. Als uiterste oplossing riep hij in een aflevering van Business Class, afgelopen zondag, bij wijze van een gedachte-experiment op tot ‘een negeropstand’.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jessy de Cooker

In de uitzending vraagt Mens aan Hiddema wat hij vindt van de door RTL in het leven geroepen Piet met roetvegen. De strafpleiter reageert door te stellen dat de discussie vooral wordt gevoerd door hooggeleerde en hoog bebrilde individuen die stellen dat de advocaat als blanke man ongeschikt is om te voelen wat donkere Nederlanders voelen. “Dan spreek ik nu als zwarte man en zou meteen de actiegroep De Trotse Neger in het leven roepen en oproepen voor een opstand.”

Het gedachte-experiment in het programma deed Hiddema omdat hij het gehad heeft met de kwalificaties in de zwartepietendiscussie. “Het is simpelweg een aanslag op de intelligentie,” vertelt hij als HP/De Tijd telefonisch om tekst en uitleg vraagt. “Je wordt in feite kaltgestellt, terwijl je juist als verschillende groepen moet kunnen debatteren. Dan word ik opstandig; in dit geval in het omhulsel van de fiere neger.”

Als hij zijn kleur zou kunnen veranderen, zou hij trots zijn op welke kleur hij ook is. “Als ik zwart zou zijn, zou ik niet vrolijk worden. Ik zie veel mensen zich met mij bemoeien en me beschermen. Dat hoef ik niet. Onze ziel is gegijzeld door die zieligheidsapostelen.” Daarmee doelt de advocaat op een artikel van Gloria Wekker, hoogleraar Gender Studies aan de Universiteit van Amsterdam, op Joop.

Er moet zo snel mogelijk een eind komen aan de zwartepietendiscussie, vindt Hiddema. Dat kan alleen met humor. “Dit hersenspinsel is daar een voorbeeld van,” vertelt hij. “Het is een aanzetje. Eigenlijk moet iedereen alle participanten in het zwartepietendebat vierkant uitlachen. Ze doen het allemaal om zelf interessant over te komen.”