Spring naar de content

Zo volgt u de Amerikaanse verkiezingsuitslag vannacht vanuit bed

UPDATE 09-11-16, 08.33: Donald Trump heeft de verkiezingen gewonnen en wordt de 45ste president van de Verenigde Staten. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jana Simmelink

Vandaag is het zover: de Amerikanen mogen naar de stembus. Het wordt een spannende strijd om het presidentschap tussen Hillary Clinton en Donald Trump. Vannacht worden de resultaten per staat bekendgemaakt. Wilt u de verkiezingsuitslag volgen vanuit uw warme bed? Dat kan!  HP/De Tijd zet, net als in 2012, de mogelijkheden voor u op een rij.

Televisie
De eerste en natuurlijk meest voor de hand liggende manier om de verkiezingen te volgen is op televisie. Op NPO 1 is vanaf 00.00 uur tot 7.00 uur een speciale uitzending met betrekking tot de Amerikaanse verkiezingen te zien, in Nederland ook te zien vanaf NPO Live. Hier worden de uitslagen per staat bekendgemaakt en besproken met correspondenten in Amerika en verslaggevers in Nederland. Zo schuift Simone Weimans aan bij President’s Night in de Amsterdamse Melkweg. De NOS heeft ook een speciale website ingericht voor de verkiezingen.

Een goed alternatief is CNN: op het televisiekanaal en via de website van CNN is de hele dag een livestream te volgen. Ook de websites van CBS News en ABC News hebben een livestream.

Twitter
Welke Twitteraccounts zijn de moeite waard? Allereerst natuurlijk de Twitter van Trump en van Clinton zelf.  En volg vooral de hashtag #ElectionDay, het Twitteraccount US Election 2016 en de Nederlandse account Verkiezingen VS. Verder zijn Amerikaanse journalisten als Brianna KeilarRyan Lizza en Nate Silver de moeite waard om in de gaten te houden.

En ook Nederlandse correspondenten twitteren er op los vandaag. Tips: Erik Mouthaan, Eelco Bosch van Rosenthal en Charles Groenhuijsen.

The Washington Post
Voor een duidelijk overzicht zonder alle poespas zoals interviews en herhalingen: houd deze website van The Washington Post in de gaten. Hier wordt u op een zeer overzichtelijke manier op de hoogte gehouden van de verkiezingsuitslag, de bijbehorende  voorspellingen, resultaten en andere interessante weetjes met betrekking tot Election Day.

Election Day
En wie graag mee wil doen: download de app Election Day, voor Android en iOS. Met dit (fictieve) spel kan je zelf het Witte Huis overnemen, keuzes maken over belangrijke vraagstukken en zo stemmen winnen of verliezen. Kies of je Don Tromp of Hilarie Clindon bent (de ontwikkelaars van de app mochten waarschijnlijk de echte namen van de presidentskandidaten niet gebruiken of kozen bewust voor een variant) en work your way to the top!