Het langverwachte briefje van ‘newborn adult’ Lorde

Nico Hofstra 13 nov 2016 Leven

De uitslag van de presidentsverkiezingen overschaduwden het verjaardagsfeestje van de twintigjarige singer-songwriter Lorde. En dat is jammer, want voor het eerst sinds drie jaar – in 2013 verscheen haar eerste en veelgeprezen album Pure Heroine – horen we weer iets van Lorde, artiestenaam van de Nieuw-Zeelandse Ella Yelich-O’Connor. “Morgen word ik 20 jaar”, schreef ze zondag in een lang bericht op Facebook. “En dat is het enige waar ik al dagen aan moet denken.” 

“Verrassend echt”, noemde het Amerikaanse muziektijdschrift Rolling Stone haar debutalbum Pure Heroine. Haar teksten waren een ‘levende zoektocht over te snel volwassen worden dat zowel arrogant als attent overkomt.’ Haar welbekende track Royals is zowel ‘onheilspellend als pakkend, verstillend maar ook populair’. Met haar poëtische teksten en met een moeder als dichteres worden haar zelfgeschreven nummers vaak verheven tot dichtkunst. Haar inspiratiebronnen zijn echter geen dichters. “Ik hou meer van schrijvers van korte verhalen,” zei ze tegen iHeartRadio. “Maar mijn liedjes komen zo uit mijn eigen leven dat het moeilijk is om ergens inspiratie vandaan te halen.”

Ze is wat vreemd, met haar dramatische zwarte krullen, donkere kleding en lage stem. Geen halfnaakte dansers of vrolijke sprookjestaferelen in haar videoclips. In het filmpje bij haar single Tennis Court was het alleen Lorde: witte huid, donkere lippen en ruim drie minuten in de camera staren. Meer heeft ze niet nodig, meer laat ze ook niet zien. Geboren in Takapuna en opgegroeid in Devonport, Auckland als Ella Marija Lani Yelich-O’Connor. Ze is de dochter van ingenieur Vic O’Connor en de dichteres Sonja Yelic en kreeg haar platencontract bij Univeral op 16-jarige leeftijd. Ze brak door met haar eerste album Pure Heroine, met nummers als Royals en Tennis Court. Daarna kwam er nog een soundtrack voor Hunger Games en daarna werd het iets stiller rond de zangeres.

De dag voor haar twintigste verjaardag verscheen er plots een lange brief van de ‘newborn adult’-zangeres op haar Facebookaccount. “Morgen word ik 20 jaar en dat is het enige waar ik al dagen aan moet denken. Ik loop rond in de stad, langs het park, door de biologische supermarkt en ga vervolgens een metro in. Mijn leeftijd hangt voor mijn ogen als twee van die Mylar balonnen die nooit neerkomen. Kunnen mensen het zien, vraag ik me af, dat ik op het punt sta de grens te passeren? In de metro staar ik naar jongens die ik wil zoenen en meisjes die ik wil knuffelen. Zie je me?” Deze brief had ze eerder moeten schrijven, zei ze terwijl ze op bed naar The Crown aan het kijken was. Naar eigen zeggen stroomt haar hoofd over van de songteksten en drumbeats, en dat kan maar een ding betekenen: wellicht een nieuw album on the way.

De brief en het daaropvolgende verjaardagfeestje stond enigszins in de schaduw van de presidentsverkiezingen. De brief werd via Facebook ruim 4000 keer gedeeld, en de pers nam akte van het feit dat vriendin en popzangeres Taylor Swift het partijtje van Lorde bezocht, maar dat was het dan ook wel. Niet echt een verrassing, want de keuze om tijdelijk de spotlights te verlaten was bewust. “Ik heb mijn haar en make-up al een jaar niet gedaan,” schrijft ze. “En de paparazzi op het vliegveld komen al een tijdje voor iemand anders.” Daar komt binnenkort waarschijnlijk verandering in. Lorde ziet haar twintigste verjaardag als een nieuw begin, ze is geen kind meer. Daar hoort een nieuw album bij waar ze momenteel in New York aan werkt. “De grote dag is niet morgen, zelfs niet over een maand, maar wel snel.” Lorde nam haar tijd en heeft nog iets meer nodig. Wij wachten rustig af, want, zoals ze zelf zegt: I am about to show you the new world.”

De hele brief van Lorde leest u hieronder.

Reageer op artikel:
Het langverwachte briefje van ‘newborn adult’ Lorde
Sluiten