Spring naar de content

DENK: ‘Moord op Theo van Gogh was geen terroristische aanslag’

‘In verband met hoge bloeddruk weggezapt bij Pauw‘, twitterde columnist Theodor Holman gisteravond na het interview met DENK-aanvoerder Tunahan Kuzu gezien te hebben. En hij was niet alleen: meer mensen spraken hun verontwaardiging uit over het interview.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Kuzu was te gast om het partijprogramma van de omstreden politieke partij te presenteren. Het eerste hete hangijzer dat werd besproken is de Armeense genocide. Zelfs wilde de politicus zoals bekend het woord ‘genocide’ liever niet in de mond nemen; hij spreekt liever van ‘de Armeense kwestie’.  Om daaraan toe te voegen: ‘Ik volg de lijn van onze regering.’ In andere woorden: eerst moet er maar eens een gedegen internationaal onderzoek naar de kwestie komen, dan zien we wel weer verder. De interviewer knikte.

Pauw somde nog wat controversiële partijprogrammapunten op. DENK wil bijvoorbeeld dat pedoseksuelen chemisch gecastreerd worden, omdat kindermisbruik keihard moet worden aangepakt. Ze willen door middel van loksollicitaties kijken of er gediscrimineerd wordt binnen een bedrijf: krijgt een persoon met een niet-westerse achtergrond evenveel kans op een sollicitatiegesprek als een autochtoon? Zo nee, dan moeten er passende strafmaatregelen worden genomen. Pauw leek ondertussen geen vat te krijgen op het gesprek: van een scherp weerwoord was nog steeds geen sprake.

Tenenkrommend werd het pas echt toen het onderwerp ‘terrorisme’ werd aangesneden. Volgens Kuzu gaat er onevenredig veel aandacht naar ‘terrorisme met een zogenaamd islamitisch motief’, terwijl links-extremisme en rechts-extremisme een veel groter probleem zijn in Nederland. Het is ook daarom dat het woord ‘jihadisme’ niet voorkomt in het partijprogramma.
Als hij beweert dat er nog nooit een terroristische aanslag met een islamitisch motief heeft plaatsgevonden in Nederland, grijpt de talkshowhost eindelijk ferm in: ‘U weet toch ook dat Theo van Gogh is vermoord?’ Kuzu repliceert direct: ‘Ja, maar dat is door de rechter niet geduid als een aanslag met een terroristisch motief.’ En weer bleef het oorverdovend stil.