Shula Rijxman is een ‘excuustruus’, Ebru Umar moet ‘even normaal doen’

De Redactie 16 nov 2016 Media

De nieuwe bestuursvoorzitter van de NPO, Shula Rijxman, wil alle Nederlanders bereiken met de publieke (nomen est omen) omroep. In de Volkskrant schreef ze een opiniestuk (‘De publieke omroep is niet van ons, die is van u’) waarin ze pleit voor verandering, en maandag verscheen ze aan tafel bij Matthijs van Nieuwkerk om haar punt te agenderen. Tot grote ergernis van Metro-columniste Ebru Umar.

Pluriforme media en een brede publieke omroep zijn harder nodig dan ooit, betoogt NPO-voorzitter Rijxman. Ze wil de voorheen ongehoorde Nederlander meer betrekken bij de omroep. Illustratief voor deze koerswijziging was een item in Pauw, waarin een PVV-stemmer, een lageropgeleide en een 65-plussers met D66-voorman Alexander Pechtold in discussie gingen over de kloof tussen ‘de burger’ en ‘de politiek’, of eigentijdser geformuleerd: ‘de boze blanke man’ en ‘het establishment’.

Matthijs van Nieuwkerk entameerde ter plaatse een brainstorm met zijn bazin Rijxman en collega Bert Huisje, hoofdredacteur van omroep WNL. Een programma met Frans Bauer, voor al die gewone Nederlanders, vroeg Matthijs hardop. Was dat niet een idee?

Tekst loopt door onder de video.

Voor de televisie zat Metro-columniste Ebru Umar zich geweldig op te vreten. Bij RTL Z stortte ze dinsdagavond haar hart. Shula Rijxman vond haar ‘hét voorbeeld van een excuustruus die voorzitter van de raad van bestuur is geworden’ en de verandering die Rijxman wenst door te voeren ‘meent ze niet’. “Ik zag haar gisteravond bij DWDD, dat was pathetisch, dat was aanmatigend, en hoe Matthijs zich opstelde was nog aanmatigender. (-) Zij willen dus ook de niet hoogopgeleide burger bereiken. De hoogopgeleide burger is misschien net twintig procent, dus je hebt willens en wetens altijd van je belastingcenten genegeerd (-) En wat zegt Matthijs? Misschien moeten we Frans Bauer een nieuw programma geven.”

Tekst loopt door onder de video.

Inmiddels heeft er het nodige sms-verkeer plaatsgevonden tussen de twee. Rijxman is bereid om met Umar een kop koffie te drinken, mits Umar ‘normaal wil doen’. Umar heeft een ultimatum gesteld en wil telefonisch contact met Rijxman. Gebeurt dat niet, dan openbaart ze haar 06-nummer.

Reageer op artikel:
Shula Rijxman is een ‘excuustruus’, Ebru Umar moet ‘even normaal doen’
Sluiten