Spring naar de content

De cijfers: het vertrouwen in Trumps beloftes is klein

Anderhalve week na zijn verkiezing beginnen de stofwolken rond Donald Trumps overwinning op te trekken en werkt hij gestaag aan de formatie van zijn ministersploeg. The Donald moet opboksen tegen zijn eigen geschapen grote verwachtingen, maar of de Amerikanen veel vertrouwen hebben in zijn campagnebeloftes…

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jessy de Cooker

Donald Trump deed tijdens de verkiezingscampagne grote uitspraken. Hij zou Mexicanen – oftewel ‘verkrachters en moordenaars’ – terugsturen en een muur bouwen tussen Amerika en Mexico. Hij wilde een speciale aanklager aanstellen om Hillary Clinton op te sluiten. Hij zou Obamacare op zijn eerste dag in het Witte Huis opschorten en hij zou de internationale handelsverdragen TPP en NAFTA heronderhandelen. Verkiezingsretoriek of niet? Met de Senaat en het Huis van Afgevaardigden zou het Trump best eens kunnen lukken. Al is het heel vroeg om dit de president­-elect op te leggen.

Onderzoek
Weekblad The Economist en onderzoeksbureau YouGov peilden hoeveel Amerikanen vertrouwen hadden in de verkiezingsbeloftes van Donald Trump. Wie de verkiezingen goed heeft kunnen volgen, zal niet ondersteboven zijn van de resultaten. Men is vooraf minder optimistisch over het presidentschap van Trump dan de vorige twee keer Obama. 56 procent denkt dat een Trumpregering geen hoge morele standaard zal stellen de komende vier jaar en in geen van Trumps verkiezingsbeloftes heeft een meerderheid vertrouwen.

Dit stuk gaat verder onder de afbeelding.

Het antwoord in het onderzoek van The Economist en YouGov over Trumps verkiezingsbeloftes.
Het antwoord in het onderzoek van The Economist en YouGov over Trumps verkiezingsbeloftes

Koffiedik kijken
De resultaten van dit onderzoek waren op voorhand te voorspelen. Clinton kreeg immers een miljoen meer stemmen in de popular vote dan Trump. Als The Economist en YouGov een voor Amerika representatieve groep mensen heeft ondervraagd, zijn die Amerikanen logischerwijs minder op de hand van Trump.

Wanneer op 19 december Trump gekozen is door het kiescollege en op 20 januari 2017 geïnaugureerd begint voor hem het echte werk. Hij heeft dan samen met zijn bekritiseerde adviseur Steve Bannon een regeringsploeg opgesteld die het moet gaan doen. Tot dan blijf het voorspellen, en we weten inmiddels hoe erg voorspellingen ernaast kunnen zitten.

Wat denkt u? Gaat Donald Trump zijn campagnebeloftes waarmaken?