Spring naar de content

Het gelekte voetbalshirt van Oranje is geen toekomstmetafoor

Deze week verscheen een ‘gelekt’ ontwerp van het toekomstige shirt van het Nederlands Elftal. Het tenue van Oranje was zo lelijk als de nacht, en bleek dan ook een hoax te zijn. Gelukkig maar.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jessy de Cooker

Wanneer u de potjes van het Nederlands Elftal tegen België en Luxemburg heeft gezien weet u veel over lelijke dingen. Of het nu de lege stoeltjes in een slecht gevulde Amsterdam ArenA zijn tegen de Belgen, of het toevalsvoetbal tegen de Luxemburgse muur in Luxemburg Stad; u kent het neusje van de spreekwoordelijke zalm. Maar dan had u het nieuwe tenue van het Nederlands Elftal niet gezien, dat deze week op Twitter uitgebreid gedeeld werd.

Het tenue was volgens de eerste delers – van die Britse accounts die elke scheet op kicksen de wereld in gooit – geïnspireerd op de werken van de Nederlandse schilder Vincent van Gogh. Het leek eerder op het studentikoze braaksel van een corpsbal na een goede spaghetti bolognese. Kijk en oordeelt u zelf.

Ik stoor me mateloos aan accounts als @FootballFunnys en @101GreatGoals, maar kan tegelijk niet zonder ze. Ze zijn de verlichting in mijn Twittertijdlijn, die bol staat van alle problemen in de wereld. Al zijn ze ook schuldig aan hoaxen als het shirt. Het tenue bleek namelijk nep. Onze oranjemannen spelen pas in het huidige tricot en shirtsponsor Nike werkt met vaste cycli van twee jaar. Maar zag u het al voor u? Wesley Sneijder die erbij loopt als een bord pasta? Het prijst me – en met mij vast veel Nederlanders – gelukkig dat het shirt er niet komt. Het zou op zichzelf al een reden zijn om ons expres niet te plaatsen voor het WK in Rusland.

Dat gaat ons, ondanks het matige spel van de afgelopen twee wedstrijden, in mijn ogen gewoon redden. Mijn oranjecynisme, dat ik meedroeg sinds het debacle tegen IJsland van september vorig jaar, is het afgelopen weekend omgeslagen naar iets dat neigt naar positivisme. Oranje won in Luxemburg met een jonge ploeg. Dat zou, gezien het ongeluk uit de vorige kwalificatiereeks, een jaar geleden nooit gelukt zijn. Laten we blij zijn met onze jeugdige Oranjespelers. Ze zijn heus nog geen Robben, Van Persie of Van der Sar, maar ze zitten boordevol potentie. Daarbij komt dat met een beetje goede scheidsrechter Oranje gewoon gewonnen had in Zweden.

Er zit hopelijk een parallel tussen het hoaxshirt en de nationale voetbalploeg. Het lelijke tenue komt er niet en de slechte tijden voor het Nederlands Elftal, die vaak worden aangekondigd, zullen ook aan ons voorbijgaan.