Spring naar de content

De 6 beste bijnamen voor politiek leiders

De bijnamen waarmee Donald Trump zijn concurrenten in de strijd om het presidentschap betitelde vormde een groot onderdeel van de campagnevoering. Met ‘The Donald’ tot ‘Mr. Brexit’ is de verkozen president zelf ook een man met vele bijnamen, en daarmee volgt hij een lange traditie. Hier vindt u een overzicht van ’s werelds beste bijnamen van politiek leiders.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Door Postma

Nigeria.
Amerikanen die ongeduldig wachten op de bekendmaking van Trumps kabinet kunnen uit het voorbeeld van Nigeria leren dat ze hun geduld beter kunnen bewaren. Muhammadu Buhari, sinds 2015 president van Nigeria, kreeg de bijnaam ‘Baba Go Slow’ omdat hij uitgebreid de tijd nam zijn kabinet samen te stellen. Hij was daar zelf heel duidelijk over; “I am going to go slow and steady”, misschien dat dat voor Trump ook werkt.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

China.
Xi Jinping, sinds 2012 aan de macht in China, kreeg de bijnaam ‘Big Daddy Xi’ en sindsdien is er een hele cultus om zijn persoonlijkheid ontstaan met bijbehorende liedjes. Onlangs werd aan de gecontroleerde Chinese media opgelegd dat ze de bijnaam niet meer mogen gebruiken. In China is ook de populaire bijnaam van de Noord Koreaanse dictator ‘Kim Fatty III’ gecensureerd. Chinezen gebruikten deze bijnaam vaak om hun ongenoegen te uiten, maar wie in China nu op internet deze naam zoekt zal hem niet meer vinden.

Duitsland.
De bijnaam ‘Mutti’ of ‘Mommy’ was oorspronkelijk bedoeld als belediging naar Angela Merkel, maar Merkel en haar kiezers hebben de bijnaam omarmd. Merkel wordt door haar aanhangers geprezen om haar rust en stabiliteit, zij zullen dan ook blij zijn dat ze zich beschikbaar stelt voor de vierde termijn.

Italië.
De Italiaanse premier Matteo Renzi dankt zijn bijnaam ‘The Scrapper’ (‘Il Rottamatore’) aan zijn belofte het volgens hem disfunctionele politieke systeem te veranderen. In december wordt er een referendum gehouden over de hervorming van de regering, daaruit moet blijken of hij zijn naam eer aan doet.

Rusland.
Vladimir Poetin heeft misschien wel meer bijnamen dan Donald Trump. In de Sovjet-Unie wordt hij ‘Pale Moth’ genoemd en kreeg hij onlangs ‘Botox’ als bijnaam om zijn gave huid. George W. Bush, die er ook van houdt bijnamen uit te delen, noemde hem ‘Pootie Poot’. Door de stemfraude bij de presidentsverkiezing is hij nu vooral ‘Puppet Master’.

Nederland.
Ook de Nederlandse politiek is bijnamen niet vreemd. Onze minister-president wordt vaak de ‘Tefalpremier’ genoemd om de manier waarop hij kritiek van zich af laat glijden, net als bij pannen waar dankzij de antiaanbaklaag niks aankoekt. In 2012 werd Rutte in De Telegraaf ‘Marx Rutte’ genoemd en werd hij op de voorpagina afgebeeld naast Karl Marx. Rutte pleegde volgens de krant kiezersbedrog vanwege de inkomensafhankelijke zorgpremie.

Onderwerpen