Kijken: Trump gesalueerd met Hitlergroet

Nico Hofstra 22 nov 2016 Politiek

‘Heil Trump, heil ons volk, heil de overwinning.’

Het zijn de woorden van Richard Spencer, leider en initiatiefnemer van de Amerikaanse ‘alternatief rechtse’ beweging Alt-right. Zaterdag kreeg Spencer het podium tijdens de jaarlijkse conferentie van de National Policy Institute in Washington. De armen in de zaal schoten als collectieve reactie massaal omhoog, in de welbekende Hitlergroet.

Spencer hield zijn speech aan het begin van de avond, toen de meeste aanwezige journalisten al waren vertrokken. Beter voor Spencer, die de media ‘Lügenpresse’ noemde. Verder werd er uitgebreid tijd genomen om de ideologie van Alt-right te bespreken: “Amerika was tot deze generatie een wit land, ontworpen voor onszelf en ons nageslacht. Het is onze schepping, onze erfenis en het behoort ons toe.”  Spencer verzocht Trump een migratiestop in te voeren voor de komende vijftig jaar. Dat zou volgens hem lang genoeg zijn om ‘weer een natie te worden’.

In een reactie laat de National Policy Institute weten een onafhankelijke organisatie te zijn die zich inzet voor het erfgoed, de identiteit en de toekomst van de Amerikanen met een Europese achtergrond.

Reageer op artikel:
Kijken: Trump gesalueerd met Hitlergroet
Sluiten