Spring naar de content

De SOM (Sappige Ouwe Man) is reuze populair bij de dames

Wekelijks neemt HP/De Tijd de wereld voor mode en trends kritisch onder de loep.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Alexandra Besuijen
Bron: Adidas.nl
Foto: Adidas.nl

Afvalschoen
Je bent wat je eet, zeggen ze wel eens. Welnu, dan zijn wij plastic. Om het aanschouwelijk te maken: per minuut (!) wordt een vrachtwagenlading plastic afval in de zeeën en oceanen gedumpt. Dat plastic wordt gegeten door de vissen, die vissen worden gegeten door ons. Het zit ons inmiddels letterlijk in het bloed. Angstwekkend.

Parley for Oceans, een organisatie die zich bezighoudt met het terugdringen van plasticafval uit zee, vond dat dit anders kon en moet en ging een samenwerking aan met Adidas. Deze week kwam het product van die samenwerking dan eindelijk op de markt: de hardloopschoen Ultra Boost Uncaged, waarvan de bovenkant voor 95 procent bestaat uit ‘zeeplastic’ en de overige 5 procent uit ander gerecycled materiaal. Voor elke schoen zijn elf flessen gebruikt en hoewel dit natuurlijk nog maar een druppel op de gloeiende plaat is, het begin is er. Adidas heeft momenteel nog maar een zeer beperkt aantal sneakers op de markt gebracht, maar belooft in 2017 met één miljoen paar te komen. Dat moet ook wel, want de zevenduizend paren van nu zijn ondanks hun prijs van 200 euro al uitverkocht. Op de website van Adidas kun je je aanmelden, zodat je op de hoogte gehouden wordt wanneer de schoenen weer leverbaar zijn.

Overigens kan er nog veel meer gemaakt worden van plastic afval. Zo spelen bijvoorbeeld voetbalclubs Real Madrid en Bayern München in shirts van gerecycled materiaal. Helemaal geen plastic meer in zee is natuurlijk het mooist, maar voorlopig is dit een goede oplossing.

2016-04-13 17:06:38 TO GO WITH AFP STORY BY SOPHIE MIGNON A handout picture released on April 19, 2016 by the Museum Kaap Skil shows a 17th century silk dress found perfectly preserved in a shipwreck and displayed during the exhibition "Garde Robe" at the Museum Kaap Skil in Texel. The dress was found perfectly preserved with Hundreds of other objects in a shipwreck swallowed below the seabed off the Dutch coast. "The clothes are so intact, you could wear them," enthused Dutch archaeologist Rob van Eerden, saying the discovery was almost like the opening of "Tutankhamen's tomb". / AFP PHOTO / Museum Kaap Skil / Peiter de Vries / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / MUSEUM JAAP SKIL/ PEITER DE VRIES" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Natte jurk
Begin dit jaar was het kleine eiland Texel even wereldnieuws vanwege De Japon: een uit een scheepswrak voor de oude Reede van Texel opgedoken jurk uit de zeventiende eeuw. Een wereldvondst, want nooit eerder werd zo’n gaaf kledingstuk opgedoken en zeker niet uit die tijd. Tot mei was de jurk te bewonderen in het – overigens voor de rest ook zeer aan te bevelen – Texelse juttersmuseum Kaap Skil en duizenden mensen hebben dat ook gedaan. Inmiddels wordt de jurk veilig bewaard door de provincie Noord-Holland en bestudeerd door wetenschappers tot hij weer terugkomt naar het eiland en een permanente plek in het museum krijgt.

De jurk was hoogstwaarschijnlijk het eigendom van Jean Kerr, hofdame van koningin Henriette Maria, de vrouw van de later zo lelijk onthoofde Charles I. Het verhaal gaat dat zij op weg was naar Nederland om wat kroonjuwelen te verkopen om daarmee Charles’ oorlogszucht te kunnen bekostigen. Hoe dan ook een mooi verhaal en voor de Canadese ontwerper Erdem Moralioglu een prachtig inspiratiebron om zijn ready-to-wear-collectie voor 2017 aan op te hangen. Tijdens de presentatie daarvan leek de catwalk op het water te drijven en waren de modellen omringd door wrakhout, zeilen en projecties van de zee. Wat verder de samenhang met De Japon is, is mij niet helemaal duidelijk – het is meer achttiende-eeuws dan Gouden Eeuws -, maar mooi is het wel. En waarschijnlijk ook alleen door hofdames te betalen.

Via: BoredPanda
Via: BoredPanda

Sappige Ouwe Mannen
Hoewel wetenschappelijk bewezen zou zijn dat dikke oudere mannen dé ideale vader zouden zijn – zie mijn rubriek van vorige week – blijkt toch maar weer eens dat het oog ook wat wil. Nog nooit was de oudere man zo populair bij de dames, maar dan wel de Sappige Ouwe Man, oftewel de SOM. Ik verzin die naam ter plekke, maar volgens mij is-ie wel goed.

De website Bored Panda publiceerde een rits foto’s van sexy ‘grijsaards’ en hoewel je kunt twisten over de definitie van ‘oud’ – 47 is no way óud, tenzij je zelf twintig bent of zo – er zitten heel fijne meneren bij. Niet allemaal mijn kopje thee hoor, en wel allemaal zo ijdel als de neten, maar een welkome afwisseling van de doorsnee kantoorklerk van die leeftijd. En gewoon een leuke ontwikkeling dat grijs het nieuwe zwart is en dat je na pak um beet, je vijftigste niet meer tot het bataljon onzichtbaren hoeft te behoren. Al dat witte haar, die mooie baarden…ik bekijk Sinterklaas ineens met heel andere ogen! 😜😜😜

Onderwerpen