Spring naar de content

Terugkijken: Sylvana reageert

Sylvana Simons, bungelend aan een strop, omringd door leden van de Ku Klux Klan. Deze bedreiging aan het adres van de aspirant-politicus haalde deze week het nieuws. Bij Pauw sprak Simons met oud-politicus Tofik Dibi en presentator Zarayda Groenhart over het racisme en seksisme dat haar dagelijks ten deel valt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Ze heeft haar privacy ingeleverd, haar gevoel van veiligheid, haar onschuld. De volkswoede ontstond ongeveer rond haar optreden in de Wereld Draait Door, toen Simons Martin Šimek aansprak op zijn gebruik van het woord ‘zwartjes’. Dibik verklaart de weerstand die Simons, en anderen met haar, oproept tijdens zo’n televisie-optreden: ze mag meedoen, ook in de politiek, maar moet vooral haar plaats kennen als minderwaardige Nederlander.

Eén bedreiging sprong eruit in het haast een half uur durende gesprek: de bedreiging waarin iemand op Instagram fantaseert Sylvana Simons te zullen overgieten met benzine en zien branden.

Aan tafel zat ook journalist Hans Knoop, die de zaak in historisch perspectief wist te zetten. In Zo is het toevallig ook nog ‘ns een keer van Mies Bouwman kreeg Joop van Tijn in de jaren zestig een bak met smerige beledigingen over zich heen omdat het zo heilige koningshuis geschoffeerd zou zijn. Eén verschil met 2016: men hoeft geen inkt en papier te halen en de haatbrief naar de brievenbus te brengen.

Onderwerpen