Spring naar de content

Nederland dertiende, je moet er niet aan denken

Ik kijk veel liever naar wedstrijden dan naar lijstjes, maar deze keer moet het even: de ogen op standje-nerd, rekenen, doordenken, en beseffen dat hier iets krankzinnigs aan de hand is.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Auke Kok

De precieze werking van de UEFA-ranking en de UEFA-coëfficiëntenlijst zal ik u onthouden, maar het gaat erom dat we Zwitserland moeten inhalen. Ja, Zwitserland! Land van bergen en skischansspringen. Als we de berggeiten op plaats twaalf niet inhalen, eindigen we als dertiende. In dat geval zal zelfs onze landskampioen het jaar daarop geen plek in de poulefase van de Champions League meer krijgen. Sterker, nog: zelfs voor de ballenbak op het oude continent, de Europa League, zullen de Nederlandse clubs dan eerst voorrondes moeten spelen.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

De namen van de landen boven Zwitserland op de ranglijst begrijp ik nog. Spanje, Engeland, Duitsland, Frankrijk, Italië en Rusland hebben met geld overladen competities. En in landen als Oekraïne, Turkije en Portugal zorgt financiële hocus pocus, waar wij ons liever niet aan wagen, voor extra gelden.

Maar achter de negen usual suspects zou Nederland met zijn opleidingen, knowhow en infrastructuur toch minstens tiende moeten staan op de coëfficiëntenlijst — de Europese rangorde die wordt bepaald door de gemiddelde prestaties van alle clubs uit een bepaald land over de afgelopen vijf jaar.

Dat is niet het geval en dat we België, Tsjechië en zelfs het land van kabelbanen en stoeltjesliften voor ons moeten dulden, kan moeilijk te maken hebben met geld of publieke belangstelling.

Feitelijk blijven dan alleen nog de factoren over waarmee voetbal ooit is begonnen: je stinkende best doen en alles overhebben voor een overwinning. Kennelijk is dat met onze naïeve ideeën van verzorgd opbouwen en balbezit jarenlang niet het geval geweest. Te netjes misschien, te positief, te statisch. Waar in andere landen de Totale Beweging werd gepredikt, het dynamisch reageren na de balverovering, daar hielden wij vast aan het ouderwetse ‘goed staan’. Of zoiets.

In ieder geval zijn de rapen nu gaar en dreigt Nederland buiten de boot te vallen. Want zie na het verliezen van plaatsing voor de poulefase van de Champions League nog maar eens terug te komen. Van de ruwweg vier punten achterstand op Zwitserland hebben we er dit seizoen twee ingehaald. Mede dankzij de zeges van Ajax en AZ donderdag. Voor die andere twee punten moeten onze overgebleven clubs op de Europese velden gaan zorgen. Op 8 december moet groepswinnaar Ajax zijn sportieve plicht doen tegen Standard Luik. AZ moet winnen van het al geplaatste, en waarschijnlijk met een B-team spelende Zenit en aldus overwinteren. Feyenoord idem na een zege op nummer één Fenerbahce. Het kan. Het moet. Hoe dan ook. Met alle beschikbare middelen. Want anders… je moet er niet aan denken.

Onderwerpen