Spring naar de content

Dit Japanse attractiepark ligt onder vuur na controversiële visijsbaan

Een attractiepark in Japan is hevig onder vuur komen te liggen toen bleek dat zij een aquarium met duizenden vissen in een ijsbaan hadden veranderd. Het park heeft de ijsbaan inmiddels gesloten en laten ontdooien. Door de felle reacties heeft het park besloten de deuren voor onbepaalde tijd te sluiten. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nico Hofstra

De ijsbaan vol vissen was een leerervaring, beschrijft een woordvoerder van park Space World, in het Japanse Kitakyushu de bevroren vissen. De attractie moest de schaatser het idee geven op een bevroren zee te schaatsen. Daarnaast zou het de gasten van het park iets leren over de diverse vissoorten. Dat schoot bij veel mensen in het verkeerde keelgat. Op de Facebookpagina van het park werd door tegenstanders wereldwijd massaal gereageerd en opgeroepen de ijsbaan te sluiten. De ijsbaan werd onder andere bestempeld als ‘wreed’ en ‘immoreel’.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

In de ijsbaan zaten ruim 5000 vissen, allen afkomstig van een lokale markt. De creatieve medewerkers van Space World wisten de dieren zelfs op een specifieke manier in te vriezen. Zo werden er pijlen gevormd en stond er ‘Hello’ geschreven onder het ijs. Naast sprot en makreel zou er ook een Walvishaai onder het ijs zijn ingevroren. Volgens het park zou het bij de laatste vissensoort slechts om een foto gaan.

De woordvoerder van het park liet aan Japan Times weten dat de vissen al dood waren voor het invriezingsproces. Volgens de woordvoerder is er vooral kritiek op het feit dat het park de vissen als ‘speelgoed’ gebruikt. Andere tegenstanders zien de ijsbaan als verspilling van voedsel. Als goedmakertje overweegt het park volgend jaar een rouwdienst te houden voor de vissen, maar dat zouden ze al hebben bedacht voor de hevige kritiek op de attractie.

In Japan spelen er vaker gekke ideeën als het gaat om dieren. Op het Japanse eiland Hokkaido kreeg Domino’s Pizza namelijk het briljante plan om hun pizza’s deze kerst door echte rendieren te laten bezorgen. Reden voor de inzet van de dieren zou volgens de keten de strenge winter zijn die het eiland te wachten staat. Gelukkig ziet Domino’s zelf ook de vele ogen en haken, zo hebben ze nog geen idee hoeveel rendieren er ingezet kunnen worden en hoe de dieren reageren op bijvoorbeeld huisdieren van klanten. De pizzaketen is momenteel in onderhandeling met lokale rendierfokkers.