Spring naar de content

Dammen is hartstikke hip, ook zonder Top Notch en Ronnie Flex

Binnenkort start in Groningen de tweekamp om het WK-dammen. De modale mediaconsument kan het welhaast niet zijn ontgaan. Het NOS JournaalDWDD, de Volkskrant, Radio538: aan exposure heeft het evenement geen gebrek. Niet in de laatste plaats dankzij de sponsoring van hiphoplabel Top Notch, dat het WK aangrijpt om de sport van haar 'ietwat suffe imago' te ontdoen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jan Smit

Of, in de woorden van Kees de Koning, oprichter en eigenaar van Top Notch: “Een sport voor zij die het laatste gekozen werden bij gym, maar later misschien wel de grootste stappen maken.”

Oud-journalist De Koning – hij schreef in de jaren negentig naar het schijnt ooit nog een blauwe maandag voor HP/De Tijd – heeft het goed gezien. Jan Groenendijk (18) en Roel Boomstra (23), twee jonge Nederlanders, gaan van 3 tot en met 18 december in twaalf wedstrijden bepalen wie de titel overneemt. Aardige jongens, zo te zien, maar wel een tikkeltje saai.

Promotie
Om het geheel wat op te leuken heeft Top Notch de beide kandidaten in speciale hoodies gehesen en een ‘vet’ filmpje op YouTube gezet, waarin rapper Jiggy Djé de spelers voorstelt (Who the f*** is Jiggy Djé? zult u misschien zeggen. Ik moet het antwoord schuldig blijven. Ik ben gelukkig niet de enige. Ook Boomstra had nog nooit van hem gehoord). En Ronnie Flex, eveneens afkomstig uit de Top Notch-stal, met zijn mattie Lil’ Kleine onder meer bekend van het hitje ‘Drank & Drugs’, gaat langs basisscholen om het dammen te promoten.

Dit publiciteitsoffensief kan geen kwaad. Hoezeer het platenlabel en Jiggy Djé ook hun best doen, rolmodellen – laat staan vedettes in de dop – willen het vooralsnog niet worden, de twee Nederlandse titelkandidaten.

Rapper Djé: “Zijn jullie bijgelovig? Ik bedoel: hebben jullie vaste rituelen in aanloop naar een wedstrijd?”
Boomstra: “Ik poets altijd mijn tanden.”
Groenendijk: “Ik zorg altijd dat mijn haar heel goed zit.”

Nee, dan hun voorgangers Ton Sijbrands, Harm Wiersma en wijlen Jannes van der Wal.

Groendijk mag dan mogelijk de jongste damwereldkampioen ooit worden, Sijbrands, wereldkampioen in '72 en '73, versloeg al op zijn vijftiende tijdens het Brinta-toernooi in Hoogezand-Sappemeer de zittende wereldkampioen. Wiersma, liefst vijf keer wereldkampioen ('76, '77, '81, '83 en '84) was lijstduwer van de Boerenpartij en zat zelfs een paar jaar in de Tweede Kamer voor de LPF.

Weekend Biddinghuizen
Van der Wal, wereldkampioen dammen in '82, is helemaal hors categorie. Ik spreek uit ervaring. Voor een interview bivakkeerde ik voorjaar van 1984 ooit een weekend samen met hem in een vakantiehuisje op de Flevohof in Biddinghuizen. Hij bracht die zaterdag met 225 partijen waarvan 93 procent gewonnen het wereldrecord simultaandammen op zijn naam.

Het werd een bizar weekend. De dammer had geen trek in het interview. Hij wilde maar twee dingen: drank en... dammen. Wat ik ook te berde bracht – het beruchte interview met Mies Bouwman, het missen van het NK omdat hij in de trein in slaap was gevallen, de Panorama-foto’s van Jannes in een Braziliaanse nachtclub tussen een overdosis vrouwelijk naakt – geen vraag werd beantwoord. Converseren met Van der Wal was een illusie. We gingen dammen. Tot aan het ochtendgloren. Zelfs bij de koffie de volgend ochtend sprak hij geen woord.

Niet lang daarna gaf Van der Wal op een zaterdagavond een masterclass in Zwolle. Na afloop monsterde hij aan bij Café De Singel. Daar maakte hij avances richting Ziggy, een soort lokale Anouk. Dat had hij beter niet kunnen doen. De rockbitch punchte hem keihard van zijn barkruk, waarop hij met zijn staart tussen de benen afdroop richting Groningen.

Daar kan geen Ronnie Flex, Jiggy Djé of Top Notch tegenop.