Spring naar de content

En portie paddo’s als middel tegen depressie

Depressiviteit is een niet te onderschatten stemmingsstoornis waaraan het afgelopen jaar in ons land alleen al zo’n 1 miljoen mensen (en lichtere of zwaardere vorm) leden. Conventionele medicatie gaat meestal gepaard met ongewilde bijverschijnselen, en is daarom voor veel mensen een reden om daar terughoudend in te zijn. Een mogelijke alternatieve methode komt van Moeder Natuur, maar vergt wel een klein beetje durf.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

Psilocybine is een stofje dat in de volksmond niet snel een belletje doet rinkelen. Maar wanneer de termen ‘paddo’s of magic mushrooms’ gebezigd worden, wordt het al wat duidelijker wat er bedoeld wordt. In de Nederlandse smartshop is de ondergrondse variant te koop, de hallucinerende truffel. Maar eigenlijk komt het effect op hetzelfde neer: eet een portie en ervaar zo’n zes uur lang een trip die u niet licht zult vergeten. Niet voor iedereen weggelegd dus.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Maar hetzelfde, geheel natuurlijke stofje dat u na het consumeren van de magische schimmels de kosmos instuurt, schijnt ook een heilzaam effect te hebben waarover eigenlijk steeds meer bekend wordt. Zo is uit onderzoek bekend dat veel kankerpatiënten die na hun diagnose in een zwart gat vielen, na een paddotrip gemiddeld een half jaar gevrijwaard waren van angstige en neerslachtige gevoelens. Met name voor deze groep – die hun eigen dood tegemoet zien – schijnen conventionele antidepressiva niet afdoende te zijn.

Microdoseren
Maar er is meer bewijs dat psilocybine een heilzaam effect op de menselijke geest kan hebben. En daarvoor hoeft niet eens zoals in bovenstaand voorbeeld stevig getript te worden, maar kan een zogenoemde microdosering zelfs volstaan. Hierbij wordt een heel kleine dosis genomen, waardoor de gebruiker niet gaat hallucineren maar slechts een beperkt lichamelijk effect voelt, dat wordt omschreven als ‘een paar bakken koffie’. Functioneren is mogelijk en op de langere termijn lijkt microdoseren te helpen tegen depressieve gevoelens.

En er zijn meer middelen die een heilzaam effect kunnen hebben, maar die nu nog veelal onder de noemer ‘illegale drugs’ weggestopt worden. We kennen natuurlijk allemaal de medicinale cannabis, die voor chronisch zieken (denk aan reumapatiënten) een uitkomst biedt. Maar er zijn ook bijvoorbeeld indicaties dat MDMA (de werkzame stof in ecstacypillen) zeer therapeutisch kan werken bij patiënten die lijden aan post-traumatisch stress syndroom (PTSS).

Het zal nog wel een tijdlang duren voordat deze nu nog onorthodoxe methodes gemeengoed gaan worden, als dat überhaupt ooit gebeurt. Maar de resultaten zijn hoopgevend, dus het is het nader onderzoeken zeker waard.

 

Onderwerpen