Hoe bomen de stadslucht kunnen vervuilen
Ze worden wel eens de longen van onze aarde genoemd, een bijnaam die zeker gepast is. Bomen (en andere groene planten op het land) produceren ongeveer de helft van alle zuurstof op aarde, de rest komt voor de rekening van waterorganismen zoals algen.
Maar de nabijheid van bomen kan ook een averechts effect hebben op de luchtkwaliteit, in een stad bijvoorbeeld. Het Britse National Institute for Health and Care Excellence (Nice) kwam tot deze verrassende conclusie. Bomen kunnen de luchtcirculatie vertragen en zorgen ervoor dat schadelijke deeltjes langer rond blijven zweven en uiteindelijk weer terug naar de aarde vallen, waardoor ongezonde stoffen zich in feite ophopen.
Maar volgens het instituut zijn er wel een aantal factoren waarmee rekening gehouden dient te worden. Zo verschilt het natuurlijk aan het type boom in de straten en de dikte van het gebladerte, de hoeveelheid wind en gemotoriseerd verkeer. Uiteindelijk komt het dan toch weer neer op ‘onze’ vervuilende auto’s, die hun uitlaatgassen onder het gebladerte laten hangen.
En de snelheid waarmee auto’s door een wijk rijden blijkt ook van belang, maar op een andere manier dan misschien in eerste instantie gedacht. De onderzoekers van het Nice raden namelijk als een van de eerste maatregelen om deze aan om snelheidsbeperkende maatregelen zoveel mogelijk te schrappen. Met andere woorden: weg met de verkeersdrempels. Veelvuldig afremmen, maar vooral het onvermijdelijke accelereren daarna, zorgt voor onnodig veel uitstoot.
Uiteindelijk komt het dus toch weer neer op de uitlaatgassen die we zelf met onze auto’s veroorzaken. Woont u dus in een lommerrijke wijk? Probeer dan zelf zo rustig en stabiel mogelijk te rijden, zonder verkwistend gas te geven. Het zal de luchtkwaliteit in uw straat ten goede komen.