Spring naar de content

Victoria’s Secret komt helemaal niet met vrouwen van alle soorten en maten

Flinterdunne modellen, gekleed in peperdure creaties, die over de catwalk paraderen. Jaarlijks zorgt de bekende Victoria’s Secret Fashion Show voor ophef, want de modellen zouden een verkeerd voorbeeld zijn voor jonge vrouwen. En dat is niet gek, want veel van de zogenaamde Victoria’s Secret Angels staan meer bekend om de diëten die ze volgen. De Angels worden door het lingeriemerk geportretteerd als ‘inspirerend en ongelooflijk’, maar is dat wel een goede beschrijving van deze vrouwen? 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nico Hofstra

Volgens Senior Beauty Editor Lindsay Shallon van het modeblad Glamour is de definitie van het schoonheidsideaal dit jaar breder geworden. Tenminste, als het gaat om de kapsels van de modellen. “Voor de duidelijkheid: er is niets mis met groot, krullend haar,” schrijft Shallon over de traditionele Angel-kapsels. “Veel vrouwen (inclusief de huidige modellen) vinden het empowering. Maar een van de dingen die we hier bij Glamour het mooiste vinden aan schoonheid, is dat het een viering van zelfexpressie en experimenteren is, zoals het hoort. Sexy zou niet beperkt moeten zijn tot specifieke haarstijlen,” aldus Shallon over het fenomeen dat we bij de modeshows vooral lange lokken voorbij zien komen.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Strijd 
Het Afrikaanse model Maria Borgers huppelde vorig jaar over de catwalk met haar natuurlijke korte kapsel, in plaats van de gebruikelijke hair extensions. Volgens Glamour betekende dit het begin van een revolutie en zouden er sindsdien modellen met allerlei ‘lengtes en vormen’ de catwalk bestormen. Met lengtes en vormen bedoelen zij de lengtes en vormen van kapsels. Het is blijkbaar de enige strijd die gevoerd kan worden bij Victoria’s Secret, want Borgers zelf zegt genoeg te hebben bijgedragen aan diversiteit in de modewereld: “Ik denk dat ik mijn deel heb gedaan. Ik heb vrouwen laten zien dat ze er niet op een bepaalde manier hoeven uitzien om mooi te zijn. Wees jezelf en etaleer je schoonheid.” Glamour noemt dit statement ‘sexy’. Really, honey, was dit de vierde feministische golf? Het recht om zelf te bepalen welke kapsels ‘sexy’ zijn?

Middelpunt van de show – meer nog dan het befaamde ondergoed zelf – zijn de Victoria Secret Angels, met de kenmerkende en vaak grote, engelachtige vleugels. Bekende namen op het lijstje Angels zijn onder andere topmodellen als Lily Aldridge, Alessandra Ambrosia en onze eigen Hollandse schone Romee Strijd. De modellen prijken op de covers van bekende modebladen als Vogue, zijn te volgen op Instagram en YouTube en zijn daarmee op zichzelf staande beroemdheden. Zo zien we Aldridge en collega Karlie Kloss geregeld voorbij komen op kiekjes van bestie  Taylor Swift. Tijdens de show zien we dan ook veel gezelligheid achter de schermen: lachende vriendinnen in peperdure bh’s, behangen met Swarovski kristallen. Daarbij hoort de traditie van een beroemde popster die komt zingen – dit jaar was dat Lady Gaga – die in oktober haar nieuwe album Joanne presenteerde.

Ongelooflijk 
Model Belle Hadid was blij verwelkomd te worden in het warme bad van Victoria Secret. Zij bedankte op Intagram onder andere voor de kans die haar werd gegeven om naast de meest ‘inspirerende en ongelooflijke vrouwen ter wereld’ te mogen lopen. De feministische auteur Jill Filipovic reageerde in een column op Cosmopolitan: “De Victoria’s Secret Angels zijn mooi. Velen van hen zijn absoluut vriendelijk en intelligent en sommige van hen doen waarschijnlijk interessant en belangrijk werk, wanneer ze niet op de runway lopen. Maar laten we eerlijk zijn: professioneel mooi zijn, maakt je niet ‘een van de meest inspirerende en ongelooflijke vrouwen ter wereld’. Het zal je vast rijk en benijdenswaardig maken, maar van al die dingen die wij bewonderen, inspirerend en ongelooflijk vinden, zou het simpele toeval van geboren zijn met genen, waardoor je 1.82 lang wordt en haarscherpe jukbeenderen krijgt, je niet op die lijst moeten laten komen.”

Naast de beroemde modellen zijn inmiddels ook de verschillende Victoria’s Secret-voedingspatronen berucht. Zo maakte The New York Post dit jaar een overzicht van diëten van de Angels. Alleen met gezond eten kom je er echter niet, zo vertelde voormalige Victoria’s Secret-model Doutzen Kroes in 2013 bij RTL Late Night. Doutzen doet onder andere aan boksen, touwtje springen en balletoefeningen om in vorm te blijven. “Het is eigenlijk een soort topsport,” zei ze tegen presentator Humberto Tan. “Ik moet een bepaald lichaam creëren.” Kroes sprak zich onder andere uit over het gebruik van fotoshop in de media en voegde eraan toe zich bewust te zijn van haar voorbeeldfunctie voor jonge meisjes: “Ik vind het heel erg als ik jonge meiden met anorexia zie, dan voel ik me schuldig, want ik creëer een beeld van perfectie. Maar ik geloof ook dat je geen oversized model wil zien als je Victoria’s Secret binnenloopt, dat hebben veel merken geprobeerd, maar het werk niet.”

Hoewel dat laatste jammer is, hopen we toch dat we volgend jaar kunnen rekenen op meer diverse lengtes en vormen bij Victoria’s Secret. En dan het liefst lengtes en vormen die verder gaan dan alleen kapsels.