Deze levensgrote Titanic-replica zal in 2018 klaar zijn voor de vaart

Al eerder dit jaar kwam de Australische multimiljardair en tycoon Clive Palmer met het idee om een Titanic II te bouwen. Terwijl de uitvoering van dit plan inmiddels is gestaakt, is men in China daadwerkelijk begonnen met de bouw van een replica van het beroemde schip. Deze week is gestart met de werkzaamheden die in 2018 afgerond moeten worden.

Het Titanic-replica wordt gebouwd in de provincie Daying, ongeveer 130 kilometer ten oosten van de provinciale hoofdstad Chengdu en ongeveer 1.200 kilometer van de zee verwijderd. De replica zal dan ook geen dienst doen als lijnschip, maar als toeristische attractie in een reservoir in de rivier Qijiang.

Volgens financierder Su Shaojun duurde het ontwikkelen van het plan voor een replica van de Titanic ruim twee jaar. “Nadat de RMS Titanic zonk heeft niemand de complete set blauwdrukken meer gezien,” aldus Su aan de krant China Daily. “Veel stukjes van de blauwdrukken hebben hun weg gevonden naar verzamelaars of gingen verloren. Jarenlang speurden we over de hele wereld naar de stukjes van de blauwdrukken en het is ons gelukt om de meeste onderdelen terug te vinden.”

Het schip zal, net als het origineel, precies 269 meter lang en 28 meter breed zijn. In 1912 nog het grootste schip ter wereld, tegenwoordig meer een soort sloepje in vergelijking met Harmony of the Seas, met ruim 362 meter breed en 50 meter lang de huidige recordhouder als grootste cruiseschip ter wereld.

De kosten van Titanic II liggen zo rond de 145 miljoen, voor een deel gefinancierd door de provincie, die graag investeert in toerisme. De kosten van de originele Titanic, gebouwd tussen 1909 en 1912 bedroegen ruim 7,5 miljoen, naar huidige schatting ruim 166 miljoen. Met een vaste standplaats en gebruik van moderne technologie mogen we hopen dat dit schip wel enige tijd blijft drijven.

Reageer op artikel:
Deze levensgrote Titanic-replica zal in 2018 klaar zijn voor de vaart
Sluiten