Spring naar de content

Terugkijken: Hanneke zoekt naar antisemitisme

In de documentaireserie De Kanarie in de Kolenmijn gaat journalist en presentator Hanneke Groenteman op zoek naar antisemitisme in Nederland en Europa. Neemt het antisemitisme toe? Groenteman ging de straat op, sprak met deskundigen en onderzocht de impact van sociale media. De eerste aflevering van de driedelige reeks werd zondagavond uitgezonden op NPO 2.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nico Hofstra

Zelf had ze er eigenlijk geen last van in haar ‘eigen, prettige, witte leven’, aldus de voormalig Sterren op het Doek-presentator Hanneke Groenteman bij de Wereld Draait Door. “Het was een interessant project, maar helemaal niet leuk eigenlijk. Ik raakte er overstuur van. Ik werd geconfronteerd met een verschijnsels waar ik me veiligheidshalve nooit zo mee bezig heb gehouden”, aldus Groenteman over het antisemitisme dat ze in Nederland en Europa aantrof.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Groenteman blijft in deze eerste aflevering dicht bij huis en bezoekt een aantal wijken en buurten in Amsterdam, zoals de Apollobuurt. Hoe is het om hier op straat een keppeltje te dragen? Ze praat onder andere met opperrabbijn Binyomin Jacobs en rabbijn Raphael Evers, schrijver Mano Bouzamour, bijzonder hoogleraar hedendaags Jodendom, Evelien Gans en Vrij Nederland-journalist Max van Weezel. Ook bezoekt Groenteman een plein in de Amsterdamse wijk Geuzenveld, waar ze de confrontatie aangaat met een groep hangjongeren.

Na vele vragen, gesprekken en constateringen wordt het de presentatrice te veel: “Het valt me veel zwaarder dan ik dacht. Mijn vertrouwde onbenulligheid heeft me in de steek gelaten. Het maakt me heel ongelukkig”, aldus Groenteman die uiteindelijk in tranen uitbarst: “Ik heb kleinkinderen, die zijn pas vijf. Als er een burgeroorlog komt ga ik alleen maar bang naar huis. Ik word alleen maar bang van dit programma.”

In de volgende twee afleveringen gaat Groenteman op zoek naar antisemitisme in Frankrijk en Engeland.