Spring naar de content

Waarom vinyl dit jaar het beste kerstcadeau is

De opbrengsten van vinylplaten liepen in Groot Brittannië afgelopen week op tot ruim 2,4 miljoen pond, in tegenstelling tot de 2,1 miljoen pond aan downloads via online muziekdiensten. Al ruim acht jaar neemt de populariteit van de vinylplaat gestaag toe, met afgelopen week als hoogtepunt. Wat blijkt: de langspeelplaat is het ideale cadeautje voor onder de kerstboom. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nico Hofstra

Met de feestdagen voor de deur vierde de populariteit van de langspeelplaat de afgelopen week hoogtij. Platen van onder anderen Amy Winehouse, Pink Floyd, Kate Bush, Elvis Presley, Bob Marley en David Bowie gingen massaal over de toonbank. Het ideale kerstcadeau blijkt het bestverkochte album Blue & Lonesome van The Rolling Stones. De lp haalde met deze massale interesse zelfs het aantal downloads via muziekdiensten in.

Volgens Kim Bayley, CEO van Entertainment Retailers Association, is de populariteit van de fysieke vinylplaat een trend van de afgelopen acht jaar met 2016 als hoogtepunt. In Groot Brittannië werden goedlopende muziekwinkels geopend, specifiek gericht op de verkoop van langspeelplaten. Ook werd in steeds meer Britse supermarkten een hoekje ingericht voor de liefhebbers van vinylplaten.

“De overgrote meerderheid van releases komen tegenwoordig uit in vinyl,” vertelt Bayley aan The Guardian“Vroeger was het zo dat alleen muzikaal erfgoed of niche albums op deze manier uitkwamen, maar nu doet iedereen het: popalbums, compilaties, filmsoundtracks, eigenlijk alle genres.” Volgens Bayley zijn de lp’s vooral populair bij tieners en jongvolwassenen. De liefhebbers zouden meer op zoek zijn naar tastbare verzamelobjecten en een manier om favoriete artiesten te steunen.

Onderwerpen