Spring naar de content

Bekijk de hilarische en persoonlijke campagne van Spotify

Met behulp van persoonlijke gegevens van luisteraars maakte muziekaanbieder Spotify deze reclamecampagne als een ode aan het afgelopen jaar: Thanks 2016, it’s been weird

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nico Hofstra

Van de levensgrote reclameposters leren we hoeveel mannen de Girls’ Night-playlist op de streamingdienst luisterden, of hoeveel luisteraars op verkiezingsdag van Brexit naar It’s The End Of The World van R.E.M. luisterden.

De campagne werd bedacht en gecreëerd in New York, maar door andere landelijke vestigingen van Spotify individueel aanpast op het luistergedrag van dier gebruikers. Door de data van de muziekaanbieder krijgen we een bijzonder kijkje in het leven van mensen. Zo blijkt iemand uit Los Angeles ruim vier uur naar de zogenaamde Forever Alone-playlist te hebben geluisterd op Valentijnsdag. “You ok?” voegde Spotify aan het uitgelichte feitje toe.

Volgens chef Marketing van Spotify, Seth Farbman, bieden de gegevens een interessant inzicht in de cultuur van de gebruiker. “Er is enige discussie geweest over de vraag of big data slecht is voor de creativiteit in marketing, maar wij hebben dat beeld op zijn kop gezet. Data inspireert en geeft ons inzicht in de emoties die mensen uitten,” aldus Farbman aan Creativity.

Hoewel nog niet gesignaleerd in Nederland, is dit de grootse campagne van Spotify tot nu toe. Tot voor kort hingen de posters alleen nog in de Verenigde Staten, Groot Brittannië, Frankrijk en Duitsland. Sinds eind november is de campagne ook gelanceerd in onder andere Zweden, Denemarken, Australië, Brazilië en Indonesië.

spotify_ha_161128

Onderwerpen