Spring naar de content

Alles wat u moet weten over Badr Hari versus Rico Verhoeven

Het vuurtje voor het veelbesproken gevecht tussen Badr Hari en Rico Verhoeven werd de afgelopen week heter en heter gestookt door de media, vlak voor het duel in het Duitse Oberhausen. Wat leren we van de voorbeschouwingen voor het ‘kickboksgevecht van de eeuw’?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jessy de Cooker

Bokswedstrijden worden altijd fijn gepromoot. Ook het duel tussen de Nederlandse kickboksers Rico Verhoeven en Badr Hari. Het tweetal strijdt zaterdag in het Duitse Oberhausen tegen elkaar. Het gevecht wordt betiteld als het ‘kickboksgevecht van de eeuw’ en verschillende nieuwsmedia creëren een aardige hype om de tweestrijd. En niet zonder reden: het wordt smullen als we de voorbeschouwingen moeten geloven met liefst 10.000 Nederlandse boksfans op de tribune in de König-Pilsener-Arena.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Mike Passenier, de trainer van Hari, stookte op FunX het vuurtje al aardig op. Hij had vooral aandacht voor de statistieken van zijn pupil. “Rico heeft 49 partijen gewonnen en wij hebben alleen al 88 partijen op knock-out beslist. Dat is bijna het dubbele,” zei de coach. Om te vervolgen: “We moeten iets fitter zijn dan Rico en verder niets. Wij zijn slimmer, en harder, en agressiever en beter en sterker. Meer is niet nodig.”

Verschillende stijlen
Een greep in de statistiekenbak leert dat Verhoeven van zijn 49 gewonnen partijen (over 60 duels) er dertien af wist te maken met een knock-out. Hari wist van zijn 118 partijen er 106 te winnen, waarvan hij er 94 met een knock-out pakte. Vooral in de eerste rondes is de meer ervaren Hari gevaarlijk, schat voormalig kickbokser Peter Aarts in. “Badr gaat de eerste twee rondes voor een knock-out,” zegt hij tegen Omroep Brabant. Daarna zijn er kansen voor Verhoeven, vindt kickboksjournalist Souhail Haouari, die het duel ziet als een wedstrijd tussen ‘de fantastische allrounder Verhoeven’ en de ‘koning van de knock-outs Hari’. “Het voordeel van Rico is dat hij een hoog wedstrijdritme heeft. Als Badr het niet in de eerste anderhalve ronde beslist, is de kans groot dat Rico de partij wint,” verwacht hij.

Drie ronden
Het gevecht duurt slechts drie ronden, twee minder dan de gebruikelijke vijf. Dat is, volgens het kamp-Verhoeven, omdat Hari slechts een gevecht zou accepteren als de strijd drie ronden zou duren. Een teken van zwakte, acht Verhoeven in een voorbeschouwing van organisator Glory Kickboxing. “Hij kan zeggen wat hij wilt, maar na dit gevecht zal hij nooit meer in voorbereiding kunnen komen voor een rematch,” zo daagt Verhoeven uit. “Nadat ik Badr heb verslagen, wil ik proberen de beste te blijven.”

Hari, daarentegen, schat de kansen op een overwinning van Verhoeven in op ‘nul procent’. “Ik schop hem knock-out,” voorspelt de bokser van Marokkaanse afkomst.

Het gevecht tussen Hari en Verhoeven is niet bovenaan het affiche in Oberhausen. Een andere Nederlandse kickbokser, Nieky Holzken, verdedigt tegen Cédric Doumbé zijn wereldtitel. Het is voor de Helmonder zijn derde wereldtitelgevecht van het jaar. Daarnaast staat ook de Surinaams-Nederlandse kickbokser Ismael Londt in de ring tegen Jamal Ben Saddik. Sjef Weber, de coach van Holzken, noemt in het Algemeen Dagblad het gevecht tussen Hari en Verhoeven opgeblazen. “Eigenlijk is Badr tegen Rico de bijpartij. Badr heeft al drie jaar niet gevochten. Ik vraag me af of ze elkaar überhaupt durven aan te raken.”

Bijpartij of gevecht van de eeuw. Daar zit wel een verschil in. Al zien Verhoeven en Hari dat niet zo, getuige de stare-down tijdens de weging voor het duel.

Het gevecht tussen Hari en Verhoeven is zaterdag live te zien vanaf 21.45 uur via Ziggo Sport.