Hoe Jane Fonda vrouwelijke charmes inzet voor het klimaat

Nico Hofstra 14 dec 2016 Politiek

Na de aanstelling van klimaatscepticus Scott Pruit als leider van het Amerikaanse Environmental Protection Agency door niemand minder dan Donald Trump, sprongen bekende milieuactivisten in de bres. Al Gore en Leonardo DiCaprio gingen al op gesprek bij de president-elect. Actrice Jane Fonda besloot op verrassend onfeministische wijze haar vrouwelijke charme in zetten tegen klimaatverandering.

Het Environmental Protection Agency (EPA) is het Amerikaanse federale agentschap dat zich onder meer bezighoudt met de bescherming van het milieu. Het aanstellen van een leider is aan de president van de Verenigde Staten. President Obama benoemde drie voorzitters van het EPA, onder wie Gina McCarthy. Nu is het aan Trump om McCarthy’s opvolger te benoemen. Zijn keuze: Scott Pruitt, een advocaat en klimaatscepticus uit Oklahoma. De aanstelling van Pruitt maakte nogal wat emoties los bij bekende activisten, onder wie de 78-jarige zelfbenoemde feminist, schrijver, model en actrice Jane Fonda.

“We worden geconfronteerd met iemand die tegen het bestaan van dit agentschap is, maar waar hij wel iemand de leiding over geeft. Er staan ons, met Trump als president, veel gevaren te wachten, maar we hebben geen tijd. Er dreigt een kantelpunt in klimaatverandering,” aldus Fonda over de aanstelling van Pruitt. Meer nog dan over vrouwenrechten, waar zij geregeld lezingen over geeft, maakt de actrice zich zorgen over de milieukwestie: “Ik blijf niet staan kijken naar de uiteindelijke gevolgen van de klimaatverandering. Ik had gehoopt dat hij (Trump – red.) door zijn ontmoeting met Al Gore het licht zou zien, en toen benoemde hij Pruitt.”

Ontkenner
Tijdens de benoeming van Pruitt liep een protest van achtentwintig staten tegen de EPA en het Clean Power Plan van president Obama, een programma tegen de uitstoot van broeikasgassen. Volgens critici is de aanstelling van Pruitt een duidelijk teken dat het Clean Power Plan zal veranderen. Michael Brune, directeur van milieuorganisatie Sierra Club reageerde: “Scott Pruitt als leider van de EPA is zoiets als een pyromaan die de brandbestrijding leidt. Hij is een ontkenner van de klimaatwetenschap, die als procureur-generaal van de staat Oklahoma geregeld samenspant met de fossiele-brandstoffenindustrie om de regelgeving van de EPA aan te vallen. De gezondheid van onze kinderen staat op het spel.”

Volgens Kellyanne Conway, campagneleider en woordvoerder van Trump, zijn ze in huize Trump inmiddels erg gewend aan de ‘nee-zeggers en de critici’. Pruitt zou volgens Conway een goede staat van dienst hebben als procureur-generaal van Oklahoma en overigens niet de enige zijn geweest die op gesprek ging bij Trump voor de positie. Een aantal uur na de benoeming van Pruitt gaf Leonardo DiCaprio een presentatie aan onder anderen Trump en dochter Ivanka. Hij zou samen met zijn eigen stichting – de Leonardo DiCaprio Foundation – ideeën hebben aangedragen over hoe duurzame energie kan leiden tot vergroting van het aantal banen.

Te laat
Ook Fonda had plannen om de toekomstige president te overtuigen van het belang van de milieukwestie. Volgens The Guardian vertelde zij op sarcastische toon: “Ik hoopte op een manier om Trump te bereiken. Hij kent mijn favoriete ex-man, Ted Turner, een fervent milieuactivist; hij kent me. Ik dacht, als ik nou met Ted en een paar mooie vrouwen kom en hem uitleg dat hij in de positie is om de wereld te redden…maar het is nu te laat, want hij heeft Pruitt al benoemd.”

Als ‘mooie vrouwen’ trommelde Fonda gewillige collega’s Pamela Anderson en Rachel McAdams op om als lokaas te dienen. “Ik wilde mooie beroemdheden die slim en gepassioneerd zijn – om zijn aandacht te trekken,” aldus de actrice in het interview met The Guardian.

Maar, dear Jane, ‘mooie vrouwen’ gebruiken als lustobject en verleidingstechniek om een plan te ondersteunen, is op zijn zachts gezegd niet erg feministisch en vrouwvriendelijk te noemen. Ook gaat het iets in tegen wat Fonda een paar dagen eerder zei tijdens een presentatie van Donor Direct Action in New York: “Met Trump hebben we een kleine pestkop op de preekstoel. Hij is seksistisch en zijn hele gevoel van eigenwaarde is gebaseerd op het domineren van vrouwen.”

Trump heeft laten weten geïnteresseerd te zijn in een voortzetting van de gevoerde gesprekken over het milieu en heeft verdere besprekingen doorgeschoven tot januari.

Reageer op artikel:
Hoe Jane Fonda vrouwelijke charmes inzet voor het klimaat
Sluiten