Spring naar de content

SP’ers vertellen: Emile kan geen fractie leiden, de partij is verdeeld

Een nalatige leider zonder daadkracht, een vernauwde blik en een sterk verdeelde partij. De Socialistische Partij (SP) en fractievoorzitter Emile Roemer worden vlak voor de verkiezingstijd in een niet al te best daglicht gezet door fractieleden die anoniem het Algemeen Dagblad opzochten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

De SP is stevig gefocust op het Nationaal Zorgfonds. Een stokpaardje. “Ron Meyer (de partijvoorzitter van de SP – red.) denkt dat ons niet onderbouwde zorgfonds de verkiezingen gaat winnen,” stelt een van de klokkenluiders. Intern zou dit thema tot veel discussie leiden. “Dat verdeelt de partij. Het is heel zorgelijk.”

Een grote ergernis is de nalatigheid binnen de fractie. Een SP-Kamerlid vertelt tegen het AD: “Conflicten worden niet opgelost. Roemer heeft sinds zijn aantreden nooit onderhoud gepleegd. Want Emile duikt. Hij kan geen fractie leiden, laat staan Nederland. Eigenlijk is het mensonterend. Roemer is een aardige vent en iedereen om hem heen weet dat hij het niet gaat redden. Na de verkiezingen wordt hij gewoon geslachtofferd.”

Emile Roemer, sinds zes jaar fractievoorzitter, zou geen daadkrachtig leider zijn, de kieslijst zou onevenwichtig zijn.

Partijvoorzitter Ron Meyer verwerpt de kritiek bij benadering: “Natuurlijk is zorg niet het enige wat we doen, onze Kamerleden hebben volop de ruimte om actie te voeren en te winnen. Ik snap dus niets van deze anonieme meningen.”

Emile Roemer duikt desgevraagd weg voor de kritiek: “Ik ga hier niet op reageren. Ik kan niets met anonieme kritiek.”

Onderwerpen