Spring naar de content

Factcheck: verkrachting en moord toegestaan in Russische Hunger Games

Verkrachting, vechtpartijen en zelfs moord. Het zou allemaal geoorloofd zijn in een Russisch televisieprogramma dat vanaf juli op de buis is. Bij nadere beschouwing van het concept lijkt het niet zo’n vaart te zullen lopen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jessy de Cooker

Het programmaconcept voor Game2: Winter klinkt absurd en onmogelijk. De deelnemers moeten negen maanden lang overleven in de vrieskou van Siberië tussen de wilde dieren. Zonder regels. Alles is geoorloofd, als er aan het eind van de dertig kandidaten maar één winnaar overblijft. Een levensechte variant van het concept waar de boeken- en filmserie The Hunger Games bekend mee zijn geworden, met een geldprijs van anderhalf miljoen euro.

Deelname kost 157.000 euro of de kandidaten moeten online gekozen worden. De strijd op een terrein van drie bij drieënhalf kilometer zal niet worden gefilmd door een filmploeg. Alles wordt in beeld gebracht door tweeduizend surveillancecamera’s – net als in de film.

Russische wet 
Er is een duidelijk verschil. In de gelauwerde Hollywooduitgave met Jennifer Lawrence in de hoofdrol moeten de deelnemers elkaar vermoorden om te overleven. Organisator en geldschieter Yevgeny Pyatkovsky, een 35-jarige Russische miljonair, stelde in verschillende artikelen dat er contractueel afgesproken wordt dat de organisatoren niet ingrijpen bij excessen. Alles is toegestaan. “Roken, alcohol, vechtpartijen, verkrachting, moord, alles,” luidt het ronkende commentaar van Pyatovsky. “Wij zijn niet verantwoordelijk als iemand verkracht of vermoord wordt. Dat staat duidelijk in een document dat de deelnemers op voorhand moeten ondertekenen.”

In realiteit wordt de realityserie geen vrijplaats om te moorden en te verkrachten. In een interview met The Siberian Times erkent Pyatovsky dat het spel plaatsheeft op Russisch grondgebied. “We moeten de Russische wetten erkennen. De deelnemers moeten begrijpen dat de politie komt en ze meeneemt als ze de wet overtreden,” vertelt de organisator.

Anders dan het marketinggetetter van organisator Pyatovsky doet vermoeden, zal Game2: Winter geen verkrachtingsoord zijn. Wel is het een uitputtende strijd tegen elkaar en de elementen. Het zal op 1 juli 2017 voor het eerst uitgezonden worden en zal duren tot 1 april 2018. Potentiële deelnemers kunnen zich opgeven via een daarvoor bestemde Facebookgroep.

Onderwerpen