Door de videoscheids houdt het gezeik heus niet op

Auke Kok 18 dec 2016 Sport

Sommige optimistische voetballiefhebbers zien een toekomst voor zich waarin hun favoriete sport net zo eerlijk netjes wordt als hockey of tennis. In een transparante omgeving zullen scheidsrechters na ampel beraad met collega’s achter videoschermen een rationeel en goed gefundeerd oordeel vellen. Bestrafte partijen zullen hun vonnis kalm — niks aan te doen, jongens! — aanvaarden.

Zou het? De videoscheidsrechter mag dan aan een niet te stuiten opmars bezig zijn, te vrezen valt dat de onmacht om vermeend onrecht te accepteren inmiddels al veel te diep in het voetbal-DNA zit. Bovendien zal een wezenlijk element in voetbal, het subjectief interpreteren van handelingen, blijven bestaan.

Donderdag zagen we een mooie — of liever gezegd lelijke — illustratie daarvan in Zwolle. Vlak voor tijd mocht FC Utrecht een penalty nemen tegen PEC Zwolle. Wat deden toen de boze PEC Zwolle-supporters? In plaats van hun frustraties over de uitschakeling van hun club af te reageren op Björn Kuipers, die partijdige klootzak daar op het veld, belaagden ze video ref Kevin Blom in zijn video-busje achter de tribunes. Ook Blom was namelijk partijdig — niemand beter dan hij was in staat geweest om op al zijn beeldschermen waar te nemen wat de Zwolse hooligans meenden te hebben gezien: dat Utrecht-aanvaller Richairo Zivkovic opzettelijk naar de grond was gegaan na een kleine voorwaartse beweging van het bovenbeen van PEC-verdediger Dirk Marcellis.

De ME moest eraan te pas komen om Blom veilig huiswaarts te laten keren, dus die groep PEC-aanhangers is tuig. Tot zover akkoord. Maar op deze manier verplaatst de agressie zich alleen maar van de veldscheids naar de videoscheids. Dat kun je nauwelijks winst noemen. En zelfs als de KNVB besluit om de videoscheids voortaan op een andere plek te laten meekijken, wat technisch kan, dan nog zal het gedoe niet ophouden. Als de videoscheids straks veilig onzichtbaar in de cloud zit, zal de veronderstelde partijdigheid vanzelf bij de corrupte bestuurders van voetbalbonden worden gezocht. Op twitter werden na afloop van het bekerduel in Zwolle al berichten als ‘KNVB MAFFIA!’ de wereld ingeslingerd. Op naar Zeist!

Bovendien: de hooligans van PEC hadden nog een punt ook. Kijk eens naar dit filmpje en zet de cursor op 30 seconden. Nou? Eerder een gekke sprong van Zivkovic dan een overtreding van Marcellis toch? In ieder geval was het dubieus en zo zie je dat het ook in het naderende videotijdperk vaak een kwestie van interpreteren zal blijven. En van accepteren.

Fijn dat laatst bij de wereldbeker voor clubteams in Japan een penalty kon worden gegeven door toedoen van een video ref. Maar wanneer grijpt de schermfluiter nou precies in en wanneer niet? Gaan we straks de veldscheids belagen omdat hij de videoscheids wel of juist niet moet raadplegen?

Volgend seizoen doet de videoscheids de Bundesliga aan en wie weet het jaar daarop het WK. Het zal daardoor iets eerlijker toegaan, maar het kankeren en bedriegen, het smeken, het schelden en handtastelijk worden zal — tenzij er iets raars gebeurt — blijven. De voetballer zal geen hockeyer worden. Die tijd is geweest.

Reageer op artikel:
Door de videoscheids houdt het gezeik heus niet op
Sluiten