Spring naar de content

Terugkijken: de controversiële docu ‘Wit is ook een kleur’

In haar nieuwste documentaire Wit is ook een kleur, die net als haar zwartepietendocu Zwart als roet op veel aanvangspubliciteit kon rekenen, zoekt documentairemaker Sunny Bergman naar de witte mens, zijn privileges, zijn geschiedenis, en vraagt zich af: hoe voelt het om wit te zijn? Die vraag stelt ze al in de openingsscènes, aan nietsvermoedende blanke Amsterdammers in hun sloepjes in de Amstel met een glaasje wijn.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Sunny Bergman spaart zichzelf niet in haar zoektocht. Ze belt met de mensen die haar (anoniem, op sociale media) de meest heftige verwensingen naar het hoofd hebben geslingerd om haar anti-racismeactivisme om verhaal te halen en voert een opmerkelijk sociaal experiment uit met kinderen, die ze bevraagt of een witte en zwarte pop. En Bergman duikt in het verleden van de Hollandse zeemannen naar wie in iedere Nederlandse stad wel een straat is vernoemd. Wordt het niet eens tijd om die verering kritisch te herzien?

De meningen op Twitter zijn, zoals te verwachten viel, sterk verdeeld. Van ‘dit wakkert alleen maar meer haat aan’ tot ‘ik schaam me ervoor blank te zijn’. Oordeelt u vooral zelf: