Spring naar de content

Een gewelddadige maandagavond in het Avondland

Twee jaar na de aanslag op de redactie van het Franse satirische weekblad Charlie Hebdoeen week nadat een twaalfjarige Duits-Irakese jongen een aanslag wilde plegen op een kerstmarkt in Ludwigshafen am Rhein, gebeurde waar Duitsland voor vreesde: een vrachtwagen rijdt rond acht uur een Berlijnse kerstmarkt binnen en maakt het einde aan twaalf levens. Vijftig mensen raakten gewond.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

De vrachtwagen reed vijftig tot tachtig meter over de kerstmarkt, en nam hekwerk, diverse kraampjes en bezoekers mee. De chauffeur was lange tijd voortvluchtig, maar werd rond tien uur alsnog opgepakt. Een bijrijder – zo meldden diverse media – zou in de vrachtwagen zijn omgekomen. De zwarte vrachtwagen was voorzien van een Pools kenteken. Van een aanslag werd nog niet gesproken, al heeft de Duitse politie gemeld dat de man moedwillig op de mensenmassa inreed.

Ankara
In Ankara werd iets eerder die dag een dodelijke aanslag gepleegd op de Russische diplomaat Andrej Karlov. Tijdens een tentoonstelling waar hij sprak werd de Rus in zijn rug geschoten. De man, 22, en volgens de Turkse autoriteiten een agent van de Turkse oproerpolitie, scandeerde: ‘Allah is groot. Vergeet Aleppo niet, vergeet Syrië niet.’ Karlov overleed later aan zijn verwondingen.

De moord werd vastgelegd op camera. De schutter werd na zijn daad gedood door veiligheidsagenten.

Zürich
In Zürich werd om half zes het vuur geopend op biddende moslims in een gebedshuis in de grootste stad van Zwitserland. Drie mannen, 30, 35 en 56 jaar oud, raakten gewond. Twee van hen raakten serieuze verwondingen op, een ander was licht gewond. De schutter is voortvluchtig, schrijft The New York Times.

Het ene land in de greep van terrorisme, twee landen balancerend op een diplomatisch koord, het ander op zoek naar de dader van geweldsdelict.

Onderwerpen