Spring naar de content

De 13 beste alternatieve kerstliedjes van 2016

Na ‘De 14 beste alternatieve kerstliedjes van 2014’ en ‘De 15 beste alternatieve kerstliedjes van 2015’ zijn hier ‘De 13 beste alternatieve kerstliedjes van 2016’. U denkt wellicht ‘Dertien? Tweeduizend-ZESTIEN!’ Tradities zitten nu eenmaal niet gegoten in beton. Wen er maar aan. Overigens, u moet er toch niet aan denken dat u in 2076 een halve kerstdag nodig heeft om al die meuk door te ploegen? Nou dan. Vrolijk kerstfeest verder. Maak er wat van. In vredesnaam.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Klaas Knooihuizen

13. The Killers – I’ll Be Home For Christmas
Geen band ter wereld waar naam en muziek qua gevaarlijkheid verder uit elkaar liggen dan The Killers. Ze maken elk jaar een kerstnummer. Hadden ze het daar maar bij gelaten.

12. This Is The Kit – Christmas Time Is Here
Een cover uit cartoonserie Peanuts (met Charlie Brown en Snoopy en zo), gezongen door de vicewereldkampioen ‘Klinken alsof je deemoedig uit een venster staart’.

11. Coeur de Pirate – Pour La Première Fois, Noël Sera Gris
Geen idee waar dit over gaat – mijn Frans is niet meer wat het nooit geweest is – maar plots weet ik zeker dat kerst dit jaar voor het eerst grijs zal zijn.

10. ABC – A Christmas We Deserve
Oudgedienden doen vergeefse poging het ultieme kerstlied te maken. Het klinkt ontzettend Wham’ig en op 27 december zijn we dit weer vergeten.

9. R. Kelly – Home For Christmas
De grootste inspiratie voor kindervriend Kelly om een kerstalbum te maken was het feit dat hij nooit eerder een kerstalbum gemaakt had. Fijn dat er mensen zijn die in tijden van onderbuiken en waarheidswantrouw de ratio laten zegevieren.

8. Ill Material & Steen – Kerstmiritis 6
De jaarlijkse kerstknaller van Steen en zijn maat, traditioneel op 8. Het geëngageerde duo vindt kerstmis nog altijd een deksels feest van likmevestje.

7. Low – Some Hearts
Als Low gewone liedjes maakt klinken ze even vroom en esoterisch als zeventien miljoen engelen bij nachte. Kun je nagaan wat er gebeurt als ze een kerstliedje maken. Als wereldvrede nu nog uitblijft, weet ik het niet meer.

6. Venetian Snares – Xmas Song
Maffe elektronicaman doet voor het eerst een gooi naar een plaatsje in de HP/De Tijd Kerst Top Zoveel. Hij heeft zowaar succes, al was het maar omdat niemand anders dit jaar klinkt als een nachtelijk visioen op een besneeuwde bergtop in een middelmatige kinderkerstfilm.

5. Kacey Musgraves – A Willie Nice Christmas ft. Willie Nelson
Kerstmuziek zoals kerstmuziek bedoeld is. Zestig jaar te laat en toch precies op tijd.

4. She & Him – Christmas Memories
Het tweede kerstalbum van M. Ward en Zooey Bechamelsaus is minstens zo gezapig als de eerste. De grap die hierbij hoort is dat de tweede kerstdag minstens zo gezapig als de eerste. Ook grappig is dat er Zooey Bechamelsaus staat, terwijl ze eigenlijk Zooey Deschanel heet.

3. Best Coast – Christmas & Everyday
Slechtste tekstschrijvers uit de hedendaagse popmuziek maken niksig kerstliedje. In tijden van vergevingsgezindheid komen ze ermee weg. Sorry nog voor die nare recensies die ik over jullie schreef. Niet dat jullie die lazen, en niet dat jullie dit lezen, maar toch. Jullie mogen er zijn.

2. Clean Pete & Marien Dorleijn – Gaan We Kerstmis Samen Vieren?
Clean Pete maakte altijd al muziek die het best tot zijn recht komt tussen pakweg 12 oktober en 26 februari. Met Marien Dorleijn van Moss erbij opgeteld komt je precies op 25 december uit. Het gaat over liefde en dat is belangrijk. Zonder liefde is er niet veel aan.

1. Stippenlift – Huilen (Kerst)
Haha.