Spring naar de content

Het geheime akkoord dat alle kerstmuziek verbindt

Wat maakt Mariah Carey’s All I want for Christmas is you nu de ultieme kersthit? Waarschijnlijk is je antwoord op deze vraag een van de volgende: de tekst, de ringelende sledebelletjes, of de bijbehorende videoclip waarin een wulpse Carey in kerstvrouwenpakje door de sneeuw hupst? Dat klopt maar ten dele want er blijkt een belangrijkere, echt doorslaggevende factor te zijn voor een kersthit.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

En dat is het zogenoemde kerstakkoord. En dan bedoelen we niet het tijdelijke verbond dat u met uzelf sluit om tijdens de feestdagen uw irritante en onopgevoede neefjes te tolereren, of niet in te gaan op de racistische tirades van uw oom. Nee, het kerstakkoord is van muzikale aard, en bestaat uit een riedel noten die kenmerkend zijn voor het legendarische kerstalbum van Phil Spector uit 1972, of de klassieker White Christmas van Bing Crosby, uit 1954.

Wat al die nummers hebben met elkaar gemeen hebben is dat ze gebruik maken van een akkoordenschema dat leunt op jazz uit het begin van de twintigste eeuw. De akkoorden zijn voor het grootste gedeelte vrij standaard, maar allemaal hebben ze daar een kleine uitzondering in zitten, dat ene akkoord dat ervoor zorgt dat de kersthit een kersthit wordt. Of beter gezegd, volgens ‘ontdekker’, journalist Adam Ragusea in onderstaand filmpje: ‘Een akkoord dat doet denken aan smeltende sneeuw of een knapperend haardvuur’.

Voor de muzieknerds onder ons: het gaat hier dus om het gebruik van warm klinkende mineur (diminished) akkoorden. Ben je dus muzikant en zit je wat krap bij kas (die twee gaan verrassend vaak samen) waag je dan eens aan het schrijven van een kersthit, de formule is nu immers bekend. Voor je het weet zit je er de rest van je leven iedere kerst warmpjes bij.

Onderwerpen