Spring naar de content

5 (lees)tips om het kerstdiner te overleven

Het is weer de tijd van het jaar. Wham! op de radio, slingers in de boom en de komende twee weken geen vlokje sneeuw op de kaart van Gerrit Hiemstra te zien. The season to be jolly, al is het soms best lastig om jolly te blijven tussen de verschillende gangen door. Een paar tips om deze dagen het gesprek draaiende te houden zonder in een verhitte politieke discussie te belanden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Paul Geraedts

1. Bij twijfel: draai kattenfilmpjes!
2016 was een zeer bewogen jaar. Er vonden ontwikkelingen plaats die we aan de kersttafel van 2015 nooit voor mogelijk hielden: Brexit en Trump. Daarnaast polariseert het publieke debat, en zo mogelijk ook het kerstgezelschap. Maar het is nog steeds mogelijk om het gezellig te houden en ervoor te zorgen dat de stukken reebout u niet om de oren vliegen. Ter voorbereiding kunt u wellicht dit stuk ter harte nemen, een kerst-ABC uit de Volkskrant om spanningen te voorkomen. De bottomline kunnen we alvast verklappen: kattenfilmpjes zijn de sleutel tot eenheid, iedereen houdt immers van kattenfilmpjes; jong, oud, PVV en GroenLinks. Zorg er dan ook voor dat u er altijd een paar bij de hand hebt. Van eenzelfde soort is de column van James Worthy, die ook de verdeeldheid te lijf gaat.

2. WhatsAppen als de kalkoen aanbrandt
Verandert de kalkoen in de oven langzaam maar zeker van de buitenkant in een blok gloeiende houtskool, terwijl de binnenkant rauw blijft? Geen paniek, tegenwoordig kunt u al uw vragen appen naar de culinaire alarmcentrale van de Allerhande. Maar ook voor andere Christmas struggles heeft Sylvia Witteman een oplossing in haar Volkskrant-column. Of u nu gourmet of braadt, met een smoking of in uw alledaagse kloffie aan tafel gaat.

3. Het politieke jaar geduid
Ontkomt u toch niet aan een wat minder banaal gesprek? Moet u de gebeurtenissen rollercoaster van 2016 nog allemaal even plaatsen? Voor hen die nog steeds op zoek zijn naar duiding is het wellicht interessant om dit stuk van The Economist eens te lezen; de nederlaag van het liberalisme verklaard. En dan is er nog het kerstessay van hoofdredacteur van De Correspondent Rob Wijnberg, die de gebeurtenissen van het afgelopen jaar op verschillende wijzen benadert. Beiden stukken zijn niet al te lichte kost, maar zeker het lezen waard.

4. Medicijn tegen de decembermalaise
Ziet u het echt-echt-echt niet meer zitten? Journalist Emma Brunt stelde in ons dubbeldikke winternummer hét recept samen om de kerststress tegen te gaan, gebaseerd op een vrij tijdloos advies van dominee Gremdaat.

Foto: Flickr | Austin Kelmore

Onderwerpen